Neugodne usporedbe za one slične Petru

16. 07. 2022.

“Mnogi, koji su prvi, bit će posljednji, i mnogi, koji su posljednji, bit će prvi.” (Matej 19,30 — Šarić)

“Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.” (Matej 20,16)

Jučer smo počeli proučavati usporedbu o gospodaru vinograda i radnicima. Napustili smo poprište događaja u trenutku kada su prvi koji su bili unajmljeni gunđali zato što su primili istu dnevnicu kao radnici dovedeni pred kraj dana.

Domaćin odgovara da ih nije oštetio. Naposljetku, platio im je u skladu s dogovorom. U očima radnika problem je nastao jer je bio velikodušan prema onima koji su unajmljeni poslije. “Zar mi nije slobodno sa svojim činiti što hoću? Ili je oko tvoje zavidno što sam ja dobar?” pita gospodar (Matej 20,15).

Ovdje se govori o milosti — kad se ljudima daruje više dobara nego što zaslužuju. Prema tome, radnici koji su prvi unajmljeni zapravo su se žalili na Božju milost. Uznemireni su zato što je gospodar velikodušan.

U današnjem biblijskom tekstu zapažamo da je Isus uokvirio usporedbu ponavljanjem riječi “prvi će biti posljednji”. To je blaga opomena i prijekor upućen Petru i njegovim drugovima.

Isus im je već rekao ono što su željeli čuti — da će dobiti prijestolja i blaga i važne položaje u kraljevstvu. Sada im kaže ono što trebaju čuti — da se ne trebaju uzvisivati zato što su prvi učenici.

To je vrlo praktičan nauk i za nas suvremene učenike. Vrlo je ozbiljna poruka usporedbe da prvi uopće neće biti u kraljevstvu ako ne prestanu mrmljati protiv Božje milosti i ne ostave po strani zaokupljenost svojim položajem i nagradama.

Upozorenje da će prvi biti posljednji Isus je uputio Petru i učenicima. Ali u naše vrijeme ono bi se moglo primijeniti na one koji su služili Isusu cijeli život u usporedbi s onima koji su se obratili u starosti, ili dugogodišnje vjernike koji su novčano pomagali izgradnju mjesne crkve u usporedbi s kasnijim članovima koji su se možda uzdigli do položaja vođe.

Na kraju poruku usporedbe trebamo shvatiti kao univerzalnu. Nitko od nas nije toliko dobar i svet da može mrmljati zato što je Bog milostiv prema drugima. Ako to činimo, možemo se naći u nezavidnom položaju da budemo posljednji, čak ako smo u početku bili prvi.

 

Preporučujemo: