Jutarnji stih

Neusporediva cijena

“Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim — srebrom ili zlatom — od svoga bezvrijednog … Života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta.” (1. Petrova 1,18.19)

Petar kaže: “Vi znate da se nismo otkupili raspadljivim stvarima, kao što su srebro i zlato!” O, kada bi to bilo dovoljno da se kupi spasenje ljudi, kako bi to djelo lako mogao obaviti Onaj koji je rekao: “Moje je zlato, moje je srebro!” (Hagaj 2,8) Međutim, prijestupnici Božjega svetog zakona mogli su biti otkupljeni jedino dragocjenom krvlju Božjega Sina. (4T 458)
Svojom beskrajnom žrtvom i neizrecivim patnjama naš Otkupitelj stavio nam je otkupljenje nadohvat ruke. U ovom svijetu On je ostao neslavljen i nepoznat, da bi svojim predivnim spuštanjem do čovjeka i svojim poniženjem mogao uzdići čovjeka i omogućiti mu da primi vječnu čast i besmrtnu radost u nebeskim dvorima. Tijekom trideset godina svojega života na Zemlji, Njegovo srce bilo je mučeno neshvatljivom strepnjom. Njegov put od štalice do Golgote bio je obilježen tugom i žalošću. Bio je čovjek boli, poznavao je jad, podnio je takve duševne muke kakve nijedan ljudski jezik ne bi mogao opisati. On je doista mogao reći: “Pogledajte i vidite ima li boli kakva je bol kojom sam ja pogođen!” (Tužaljke 1,12) Iako je mrzio grijeh potpunom mržnjom, ipak je na svoju dušu natovario grijehe cijeloga svijeta. Bez krivnje, podnio je kaznu umjesto krivaca. Nevin, ponudio je sebe kao Zamjenu za prijestupnika. Krivnja svih grijeha pritiskala je svom težinom božansku dušu Otkupitelja svijeta. Zle misli, zle riječi, zla djela svakog Adamovog sina i kćeri pozivali su na odmazdu protiv Njega, jer je On postao čovjekov Zamjenik. Iako krivnja za grijeh nije bila Njegova, Njegov duh bio je rastrzan i mučen prijestupima ljudi; Onaj koji nije poznavao grijeha postao je grijehom radi nas, da bismo mi mogli biti pravedni pred Bogom preko Njega. (1SM 322)
Kakva je cijena bila plaćena za nas! Gledajte križ i žrtvu podignutu na njemu! Pogledajte te ruke probodene oštrim klinovima! Pogledajte Njegove noge pričvršćene klinovima za drvo! Krist je ponio naše grijehe na svojem tijelu. Ta patnja, ta agonija, to je bila cijena našeg otkupljenja! (6T 479)


Komentiraj