izdvojeno-slider

Novi šator u centru Zagreba

Ovaj vikend imali ste priliku noćiti u samom centru Zagreba, pored glazbenog paviljona okruženi zelenilom i nekim od najvažnijih hrvatskih institucija.  ADRA Hrvatska na Zrinjevcu podigla je i nudila smještaj u simuliranom izbjegličkom kampu
Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se od 2001. godine obilježava svakog 20. lipnja ADRA Hrvatska, kao dio ADRA-e International, sudjeluje u jednomjesečnoj kampanji podrške izbjeglicama i podizanja svijesti o problemima izbjeglica.

Kao dio te kampanje ADRA Hrvatska je u subotu, 4. lipnja 2016. godine na festivalu Cest is d’Best postavila šator u parku Zrinjevac kako bi se simulirali realni uvjeti života izbjeglica u današnjim izbjegličkim kampovima. Prije festivala putem internetskih stranica ADRA-e Hrvatska, ljudi su mogli rezervirati svoj smjestaj s pogledom na Zrinjevac  preko online obrasca http://adra.hr/novi-sator-u-zg/ ,  I time imali jedinstvenu priliku provesti noc u uvjetima u kojima žive milijuni izbjeglica diljem svijeta, također je bila I jedinstvena prilika “kampiranja” u strogom centru Zagreba. Rezervacijom noćenja zainteresirane osobe sui male priliku donirati sredstva ADRA-i te poduprijeti aktivnosti  ADRE u radu s izbjeglicama.

“Cilj nam je prikazati široj javnosti u kakvim uvjetima milijuni izbjeglica trenutno žive te javnost upoznati s našim aktivnostima i radom s izbjeglicama i tražiteljima azila” rekla je direktorica ADRE Hrvatska Ileana Radojević. Republika Hrvatska je u zadnjih godinu dana imala iskustva s prolaskom tisuća izbjeglicama na “balkanskoj ruti”, a u pružanju pomoći sudjelovala je i ADRA Hrvatska.  Iako je “balkanska ruta” zatvorena problemi izbjeglica nisu nestali, a ADRA Hrvatska svoje aktivnosti preselila je u Prihvatilište za tražitelje azila Porin u Zagrebu.

U Zagrebu, 6. lipnja 2016. godine


Komentiraj