Obilježavanje Dana vjerske slobode

28. 01. 2011.

Vjerska Sloboda„Kad su odvodili komuniste, nisam digao glas jer nisam komunista. Kad su odvodili Židove, nisam digao glas jer nisam Židov. Kad su odvodili katolike, nisam digao glas jer nisam katolik. A kad su došli po mene, više nije bilo nikoga da digne glas za mene.“ Ovako je misao o vjerskoj slobodi izrazio njemački pastor Martin Neimmoeller.

Ovih dana u državama širom svijeta obilježava se dan vjerske slobode da bi nas se podsjetilo na milijune onih koji su stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Također i u Republici Hrvatskoj sutra 29.01.2011. svečanom skupštinom u hotelu Four Points, trg Krešimira Ćosića 9, s početkom u 18:00 sati biti će obilježen ovaj značajan dan. Na prošlogodišnjoj svečanoj skupštini nazočio je i novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Ivo Josipović koji se prigodnim riječima obratio skupu. I ove godine kao i prošle, Udruga za vjersku slobodu dodijelit će priznanja pojedincima i ustanovama koji su dali (dale) svoj doprinos u promicanju vjerske slobode i razumijevanju različitih u Republici Hrvatskoj. Ove godine predloženi su: dr.sc. Boras Damir, pastor Grlj Giorgio, Hrvatska kršćanska koalicija, akademik dr. Ježić Mislav, prof. Dr. Matvejević Predrag, g. Mihaljević Ljubomir, dr.sc. Nazor Mirjana, Okružni zatvor u Osijeku, dipl. teologinja Petra Pajdaković šebek (novinarka na HRT), publicist i nakladnik Rudež Božo, gospođa Znidarčić Marija (predsjednica Udruge „Kršćanski mirovni krug“).

Naravno obilježavati dan vjerske slobode nije i ne smije biti samo pogled u prošlost- na vrijeme koje označavamo kao mračni srednji vijek, koje je zbog neprosvijetljenosti znanošću i civilizacijom bilo kako je bilo. Svakako to mora biti i aktivni osvrt na sadašnjost u kojoj tisuće ljudi svakodnevno doživljava negativan tretman u svojoj sredini i svojoj državi samo zbog toga što vjeruju na drugačiji ili ne vjeruju na opće prihvaćen način.

Ukoliko mislite da danas ne postoje aktivno i pasivno suprostavljanje vjerskim neistomišljenicima , posjetite web stranicu udruženja „Forum 18 http://www.forum18.org To je norveško-danska neprofitna humanitarna inicijativa koja se bavi prikupljanjem informacija o kršenju vjerske slobode u cijelom svijetu. Moto ove organizacije je član 18. Deklaracije o ljudskim pravima koji kaže:

„Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogosluženjem ili obredima.“

Ovo takođe uključuje i poziv na razdvajanje crkve od države, vjere i politike, sile i molitve. Ali na žalost povijest, pokazuje da su jedni religiozni u stvarnosti često stradali od drugih religioznih, a ne samo od ateista i okrutnih bezbožnih sistema. Mnogi slučajevi religioznog jednoumlja i netolerancije u prošlosti doveli su do nekih današnjih slučajeva u kojima se stalno i iznova, poput kruga krvne osvete, prepričavaju negativna iskustva iz prošlosti i poziva na nezaborav, iz kojeg se dalje širi neprihvaćanje i odbacivanje svih drugačijih i različitih. U takvim okolnostima, čini se kao da nekima odgovara podjela na klanske bogove koji se nikako ne mogu pomiriti sa postojanjem drugih koji ih ne prihvaćaju i ne obožavaju te konstantno pozivaju u svete ratove.

S druge strane, istinska vjera u Boga punog ljubavi koji daruje slobodnu volju još prvom čovjeku i prvoj ženi, dopušta odbacivanje, neprihvaćanje, izabiranje osobnog drugačijeg puta (naravno uz posljedice), Boga koji je prihvatio da strada za grešne, Boga koji se molio „Oprosti im jer ne znaju šta čine,“ trebalo bi dovesti do takvog stava i kod sljedbenika, te misli, te ideje, tog Bogočovjeka – što na žalost nije bio slučaj, jer su se mnogi krili iza simbola raspeća i ubijali neistomišljenike, misleći da tako Bogu službu čine. Iskreno se nadamo da mi svojim stavovima i djelovanjem spadamo u istinske vjernike koji razumiju ta Božanska načela poštujući slobodu volje koju je On svakome darovao, i da u skladu s tim živimo i radimo.

www.adventisti.hr (uredništvo)