Vijesti

Objavljen atlas najvećih pijanaca u cijelom svijetu

PijanciSvjetska zdravstvena organizacija objavila je rezultate istraživanja konzumacije alkohola po državama svijeta. Iz tih podataka doznaje se da je u prosjeku svaki čovjek na Zemlji u godinu dana popio 6,1 litru čistog alkohola, te da se najviše pije u Europi.

Najveći potrošači alkohola su Europljani i stanovnici država bivšeg Sovjetskog Saveza, pokazalo je istraživanje koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Također, doznaje se da gotovo 30 posto ukupnog alkohola koji se popije u godinu dana odlazi na pića proizvedena kod kuće, za koja se ističe da su posebno štetna.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je alkohol krivac za smrt 2,5 milijuna ljudi diljem svijeta, što je više od AIDS-a ili tuberkuloze. U Rusiji je, primjerice, jedna od pet smrti muških osoba uzrokovana alkoholom.

Svaki Hrvat u prosjeku popije najmanje 12,5 litara alkohola na godinu, čime je Hrvatska smještena pored Rusije, Velike Britanije i Francuske pri samom vrhu ljestvice rađene prema konzumaciji alkohola.

U Lijepoj našoj se tako najviše konzumira vino (47 posto) i pivo (37 posto), dok se žestice (15 posto) konzumiraju najmanje.

Suprotna je situacija u susjednoj BiH, gdje se najviše piju žestoka pića (73 posto), dok su pivo (23 posto) i vino (4 posto) gotovo nezamjetni.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije objavljeno je u Genovi 11. veljače, a ujedno je javnosti prezentiran i grafikon u obliku atlasa na kojem je bojama označena potrošnja alkohola po svijetu.

net.hr


Komentiraj