Od apsurdnog do izvanrednog

1. 02. 2015.

“Jer po vjeri živimo a ne po gledanju.” (2. Korinćanima 5,7 – DK)

Dok sam bio na prvoj godini studija, za vrijeme bogoslužja jedne večeri u našoj sveučilišnoj crkvi u glavi mi se pojavila misao: “Harolde, otići ćete u Sjedinjene Američke Države.” Rekao sam svojoj ženi: “Draga ženo, vjerujem da mi je Bog progovorio i priopćio mi da trebamo otići u SAD. Ali još ne znam kada.”

Sutradan sam upitao pastora što mi je potrebno da bih otišao u SAD. Njegov odgovor bio je obeshrabrujući. Prema njemu su mogućnosti da se takvo što ostvari bile vrlo male, ali je u meni raslo uvjerenje da ću ipak otići u SAD. Toga studenoga, za vrijeme našeg godišnjeg odmora, otputovao sam u državu New York sa skupinom od trinaest studenata literarnih evanđelista na jedan kolporterski program. I evo, našao sam se u SAD-u! Naša skupina je ostvarila izuzetnu prodaju i Bog mi je podario prednost da načinim promet od preko 11.000 eura tijekom toga godišnjeg odmora.

Godinu dana poslije odlučio sam se vratiti u New York kao vođa skupine kolportera, ali sam i tada doživio još jedan snažan dojam: “Harolde, ovoga puta si potreban u Kolumbiji.” Neki su rekli: “O, ne, Harolde, ne u Kolumbiju! Idi u New York gdje si bio najbolji u prodaji.”Ali ja sam vjerovao da je poziv bio od Boga, pa sam odlučio ostati u Kolumbiji.

Tog ljeta nas dvadeset šest studenata osmislili smo projekt pod nazivom”Nariño za Krista”. Tijekom tri mjeseca odlazili smo u nekoliko županija u pokrajini Nariño u Kolumbiji i širili Radosnu vijest putem kolportaže. Cijela jedna evangelička crkva od pedeset vjernika počela je svetkovati subotu i to u području u kojem prije nije bilo adventista. U Barbacoi se krstilo trideset ljudi. U El Charcu, gdje prije nije bilo adventističke prisutnosti, kršteno je šestero njih, a u ostalim županijama je velik broj ljudi nastavio proučavati Bibliju svakoga tjedna. Povrh svega, naša prodaja knjiga premašila je vrijednost od 53.500 eura. Uz Božju pomoć uspjeli smo osnovati dvije crkve za samo tri mjeseca. I kao dodatni blagoslov – zaradio sam dovoljno sredstava za studij teologije na sveučilištu i proveo prijeko potrebno vrijeme sa svojom obitelji.

Shvatio sam da pokoravanje Gospodnjem vodstvu može voditi od nečega što izgleda apsurdno do nečega vrlo izuzetnog. Živjeti vjerom bolje je nego živjeti po gledanju.

Harold Hurtado, Kolumbija