Vijesti

Od Austrije do Britanije, adventisti dosežu izbjeglice i migrante

Predsjednik Transeuropske divizije Rafaat Kamal, koji je i sâm ratno dijete, poziva na molitvu i potporu za migrante

8. rujna, 2015.

Andrew McChesney, urednik vijesti, Adventist Review

Kako se Europa bori s poplavom migranata, adventistički vjernici diljem kontinenta ulažu trud da bi nahranili, pružili zaklon, poučili i na druge načine pomogli izbjeglicama da uspostave bolje živote.

Rafaat Kamal, predsjednik Transeuropske divizije Kršćanske adventističke crkve, rekao je kako mu je izbjeglička kriza oživjela sjećanja na njegovo vlastito djetinjstvo provedeno u ratu na Bliskom istoku, te je pozvao adventiste da se ujedine u molitvi i potpori za ADRA-u i adventističke crkve koje pomažu izbjeglicama.

“Ja osobno ovaj izazov vidim kao priliku da pomognemo našim gostima i postanemo bolji ljudi”, rekao je Kamal Adventist Reviewu. “To je ljepota suosjećajne velikodušnosti i službe slomljenim ljudskim bićima.”

Europski vođe se bore s time kako zbrinuti golemi val migranata, većinom Sirijaca, koji su dospjeli u Europu ovog ljeta. Mnogi migranti su zaglavili u ulaznim zemljama na rubu kontinenta, dok se vlasti hrvaju s nagomilanim molbama za azil.

Grčki ministar za migracijske politike upozorio je u utorak da je grčki otok Lezbos kod Turske “na rubu eskplozije” zbog priljeva 20.000 sirijskih i afganistanskih migranata. U istoj regiji je u ponedjeljak došlo neviđenih 7.000 migranata u Makedoniju, nadajući se da će prijeći u Srbiju, a zatim u Mađarsku, sve dok ne dođu do željenih odredišta poput Austrije i Njemačke.

“Izbjeglice su potpuno iscrpljeni kad dođu do Srbije”, rekao je Igor Mitrović, direktor ADRA-e Srbija, koji je pomogao da se krajem kolovoza otvori info-centar za azilante u Beogradu. “Često nam kažu da iskustva na putu – zlostavljanje, iznuda novca, blizina smrti i puko beznađe – ispadnu još gori od uništenja i metaka u domovini.”

Migranti na tečaju njemačkog jezika u organizaciji Adventističke crkve u gradu Braunau u Austriji.

Adventisti koji rade s Adventističkom humanitarnom agencijom ADRA nalaze se na frontama migrantske krize. Hrvatska i slovenska ADRA aktivno skupljaju donacije u artiklima za izbjeglice u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji. Vlak s deset tona humanitarne pomoći poslan je u Srbiju, dok je Adria Airways, državna zračna kompanija Republike Slovenije, zrakopolovom besplatno prevezla 2,5 tone.

“Ove donacije od članova crkve i građana nailaze na veliku zahvalnost i dolaze do onih koji su pogođeni ovom krizom”, rekao je Kamal, čija Transeuropska divizija sa sjedištem u Britaniji okuplja 22 europske zemlje, uključujući Srbiju, Mađarsku i Grčku.

Vjernici iz raznih mjesnih crkava, crkvene organizacije te mjesne podružnice ASI-ja, organizacije adventističkih laika, također daju novac i donacije u artiklima, kako bi opskrbili izbjeglice u raznim dijelovima Europe, rekao je Kamal.

“Ohrabrujem naše vjernike da upitaju vođe svoje mjesne crkve i ADRA-ine službenike o aktualnim planovima i inicijativama”, rekao je Kamal. “A ako nema planova i inacijativa, ohrabrujem ih da ih pokrenu te aktivno podupru ADRA-u i Crkvu.”

Migrantska kriza je prizvala mnoga sjećanja kod Kamala, jer je odrastao u Libanonu tijekom tamošnjeg građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. Izgubio je obitelj i prijatelje u mnogim napadima na svoje selo. Jednom se raketa zabila u njegovu kuću i uništila cijeli kat. Kamal je napustio Libanon 1984. kako bi studirao poslovni menadžment i teologiju na učilištu Newbold College of Higher Education, adventističkoj ustanovi u Velikoj Britaniji.

“Migranti su u strahu i bez doma, a mnogi su svjedočili neizrecivim strahotama”, rekao je Kamal. “Moramo im pomoći. To je naša ljudska i kršćanska dužnost.”

I Newbold College je među adventističkim organizacijama koje poduzimaju korake da bi pomogli migrantima. Dva minibusa s volonterima adventistima i studentima poslat će na četiri i pol sata dug put do francuske luke Calais, gdje tisuće migranata kampira u nadi da će dobiti azil u Britaniji, rekao je Alastair Agbaje, kapelan koledža i odgajatelj za muške studente, te direktor za službu zajednici pri Transeuropskoj diviziji. Ova skupina volontera dijelit će pakete s hranom, odjećom i vodom tijekom jednog vikenda u listopadu.

Osim toga, Newbold College postavlja stranicu za donacije, preko koje će ljudi moći doprinijeti raznim inicijativama za izbjeglice koje koledž namjerava pokrenuti u tjednima koji su pred nama.

U Njemačkoj ADRA radi zajedno s dvanaest drugih skupina pod krovnom organizacijom Aktion Deutschland Hilft, kako bi skupili novac i donacije u artiklima, rekao je Andreas Mazza, glasnogovornik Intereuropske divizije, koja predstavlja dvadeset europskih zemalja, uključujući Njemačku, Austriju i Italiju.

U Italiji ADRA dijeli hranu, odjeću i druge oblike pomoći u sicilijskoj luci Palermu, što je projekt koji je započeo još prošle godine.

Član Adventističke crkve u St. Veitu u Austriji dostavlja pokrivače u mjesni izbjeglički centar.

Austrijski adventisti rade prekovremeno

Adventistički rad s izbjeglicama posebno je učinkovit u Austriji, gdje više crkava provodi rastuće izbjegličke programe.

Austrijski ogranak ADRA-e, koji se usredotočava na dugotrajniju integraciju izbjeglicâ, uz pomoć Austrijske unije Kršćanske adventističke crkve pokrenuo je članove Crkve na pomaganje izbjeglicama, rekla je Corinna Wagner, koja nadgleda komunikacije i projekte za ADRA-u u Austriji.

Plod toga je da je, primjerice, mjesna adventistička crkva u Mödlingu, koja se nalazi oko četrnaest kilometara južno od Beča, već dvije godine daje privatne instrukcije mjesnoj djeci migranata koja se bore sa svojim zadaćama.

“Mnoga djeca teško prate kurikulum zbog problema s jezikom, a njihovi roditelji im baš i ne mogu biti od pomoći”, rekla je Wagner.

Početni odaziv od petero djece na tjednim satovima porastao je na oko dvadeset. Djeca dobivaju besplatan ručak, uključena su u sportske aktivnosti i poziva ih se na izlete poput planinarenja i klizanja.

U Beču, ADRA vodi centar za zajednicu koji je isprva bio otvoren za beskućnike, a sada je prepun izbjeglica. Centar za zajednicu dijeli donacije hrane iz supermarketa, daje besplatan doručak jednom tjedno te nudi praktičnu pomoć kroz dijeljenje informacija o tome kojoj socijalnoj službi se treba obratiti za koju vrstu pomoći. Nedavno je ADRA počela nuditi i satove njemačkog jezika.

“Nekoliko izbjeglica iz zemalja poput Sirije i Ukrajine pomažu našim adventističkim volonterima u dijeljenju besplatnog tjednog doručka za beskućnike”, rekla je Wagner. “To je lijep znak integracije i njihove osobne uključenosti!”

U Villachu vjernici skrbe za izbjeglice u svojem području tako što skupljaju odjeću i rabljeni namještaj kako bi doseljenicima pomogli da se smjeste u stanove. ADRA podupire izbjeglice stipendijama za tečajeve jezika i pokriva putne troškove za njihovo polaženje.

U Braunauu i Bogenhofenu adventisti su se uključili prije godinu dana tako što su posjetili izbjeglički centar. Prvi kontakti su se razvili kad su pomogli izbjeglicama da pretvore golemi bivši samostan u vrt za uzgoj povrća. Članovi crkve su od tada počeli posjećivati i druge centre za izbjeglice, te sada pružaju tečajeve jezika, pozivaju izbjeglice na piknike, vode radionice za učenje šivanja, poučavaju o zdravoj prehrani, te nude pomoć u traženju posla, nalaženju i namiještanju stanova i nabavi rabljenih dječjih kolica.

U St. Veitu, mladi su upravo pokrenuli takozvanu Caregroup organizaciju (“skupinu za skrb”), nakon što su uspostavili redovni kontakt s glavnim centrom za dolazak izbjeglica. Adventisti dobivaju povratne informacije o tome koji artikli su hitno potrebni, te odlaze prikupiti donirani materijal i novac kako bi zadovoljili te potrebe.

U području Wienerwalda, mjesni vođa ADRA-e je dio odbora političke koordinacije za integraciju izbjeglica. Članovi mjesne crkve skrbe za nadolazeće obitelji i pomažu im u integraciji.

U Innsbrucku i Brucku na Muri, članovi crkve redovno donose rabljenu robu u mjesne izbjegličke centre.

Najmanje dvije adventističke crkve u Austriji trenutno odlučuju o zamolbi ADRA-e da smjeste izbjeglice u prazne prostorije svojih crkvenih zgrada.

“Nadamo se i molimo se da će to funkcionirati”, rekla je Wagner. “I druge crkve nas kontaktiraju. I one žele pomoći.”


Komentiraj