Jutarnji stih

Odgovor na božanski poziv

„Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje.“ (1. o kraljevima 19,21)

U razdoblju od tri i pol godine suše i gladi, Šafatova obitelj upoznala je poslanje proroka Ilije i Božji Duh utjecao je na Elizejevo srce u vezi s tim činom (Ilijinim bacanjem plašta na Elizejeva pleća). Bio je to znak da ga Bog poziva da postane nasljednik proroka Ilije. Požurio je za prorokom i kada ga je stigao, zamolio ga je za dopuštenje da se oprosti od svojih roditelja i pozdravi svoju obitelj.

Ilijin odgovor je glasio: „Idi, vrati se, jer što sam ti učinio?“ (1. o kraljevima 19,20) To nije bilo odbacivanje, nego ispit. Ako je Elizejevo srce prionulo uz kuću i njezine prednosti, neka ostane. Međutim, Elizej je bio spreman odazvati se Božjem pozivu.

Da je Elizej upitao Iliju što očekuje od njega, koji će biti njegov posao, dobio bi odgovor da to samo Bog zna i da će mu to Bog otkriti. Ako bude čekao na Gospodina, On će mu odgovoriti na svako pitanje. Ako je osvjedočen da ga Bog poziva, treba poći za Ilijom, a ako nije, neka se vrati. Neka ne polazi samo zato što je dobio poziv. Neka se sam osvjedoči da ga Bog poziva i da je čuo Njegov glas. Samo ako sve drugo bude držao za štetu, može dobiti Krista.

Ilijin poziv Elizeju bio je vrlo sličan pozivu koji je Krist uputio mladom učitelju Zakona. Zatražio je od njega da ostavi sve – kuću, zemlju, prijatelje, bogatstvo, udobnost i dokolicu i pođe za Učiteljem. … Međutim, zajedno s Kristovim pozivom došlo je i pitanje: Jesmo li spremni napredovati? Želimo li to? Hoćemo li kao Mojsije radosno smatrati sramotu Kristovu većim bogatstvom od svega egipatskog blaga?

Gospodin neće prihvatiti službu s pola srca. Samo oni koji s ljubavlju ispunjavaju Božju volju, mogu obaviti savršenu službu. … Ako nastavimo upoznavati Gospodina spremno i radosno, mi ćemo spoznati da je Njegov dolazak „k’o zora pouzdan“ (Hošea 6,3). Ako odlučimo slušati Krista, mi ćemo se odazvati Njegovom pozivu. „Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme svoj križ i neka me slijedi!“ (Matej 16,24)

Božje djelo je savršena cjelina … i zato je važno da Kristov radnik bude uz Učitelja u svakom području. Što god čini, treba učiniti točno i brzo. Srce treba biti zaposleno. (Youth’s Instructor, 21. ožujka 1898.)


Komentiraj