Odluka

26. 12. 2012.

Neću te pustiti dok me ne blagosloviš! (Postanak 32,26)

Potreban je ozbiljan rad da bismo dobili snagu od Gospodina i oduprli se neprijatelju koji će navaliti kao rijeka. Mi se moramo očajnički boriti da bismo pobijedili svoje „ja“; opuštanje i popuštanje sebi najzavodljiviji su od svih grijeha jer otupljuju savjest i zasljepljuju razum. … Mi moramo imati ozbiljnu želju uporne udovice i žene Sirofeničanke – odlučnost koja ne dopušta da bude odbijena.

Mnogi, doista mnogi, čine kobnu pogrešku time što ne slušaju ovu pouku Božje providnosti. Mir i odmor mogu se osigurati jedino sukobom. Sile svjetla i sile tame svrstale su se u bojne redove, i svatko od nas pojedinačno mora sudjelovati u borbi. Jakov se borio cijelu noć s Gospodinom prije nego što je postigao pobjedu. I dok se molio Bogu, osjetio je snažnu ruku koja je bila položena na njega; misleći da je to neprijateljeva ruka, uložio je sve svoje snage da se odupre. Borio se satima, ali nije uspijevao nadjačati svojega protivnika; nije se usuđivao smanjiti svoje napore ni za jedan jedini trenutak da ne bi bio svladan i da ne bi izgubio život. … Onda je Stranac prekinuo sukob. Dodirnuo je Jakovljevo stegno i hrvačeva je snaga bila paralizirana. Jakov je tek tada saznao tko je bio njegov Protivnik, i padnuvši onesposobljen i uplakan oko Njegovog vrata, molio je za svoj život.

Anđeo se lako mogao osloboditi Jakovljevog zagrljaja, ali to nije učinio. Umjesto toga zatražio je: „Pusti me, jer zora sviće!“ (Postanak 32,26) Međutim, odgovor napaćenog, ali odlučnog Jakova glasio je: „Neću te pustiti dok me ne blagosloviš!“ (redak 26) Svojim suzama i molitvom postigao je ono za što se uzaludno borio. „Kako ti je ime?“ (redak 27), upitao ga je anđeo. „Odgovori: ‘Jakov!’ Onaj reče: ’Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si se hrabro borio i s Bogom i s ljudima, i nadvladao si.’“ (redci 28.29)

Odlučnost, samoodricanje i posvećeni napori potrebni su u djelu pripreme. … Samo ozbiljnim, odlučnim naporom i vjerom u Kristove zasluge možemo pobijediti i dobiti nebesko kraljevstvo. Naše vrijeme za rad je kratko. Krist će uskoro doći po drugi put. (Youth’s Instructor, 24. svibnja 1900.)