Okružni sabor u Buzetu

Adventpress 7. 11. 2023.

Jedanaest godina nakon prvog regionalnog sabora Kršćanske adventističke crkve održanog u Buzetu, na istom mjestu — u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Augustin Vivoda — održan je 21. listopada ovogodišnji sabor. Okolnosti su u neku ruku bile različite nego prvi put: razdoblje korone je utjecalo na neke vjernike da su izgubili naviku putovanja na sabore. Kod drugih je pak duže vrijeme izostanka još pojačalo želju za susretom s braćom i sestrama iz crkava našeg okruga. Valja istaknuti da je vremenska prognoza za skup u Buzetu bila loša — najavljeno je nevrijeme — a dobar dio aktivnosti bio je vezan za otvoreni prostor. To je već bio razlog za molitvu: “Bože podari nam dobro vrijeme da možemo biti prisutni u lokalnoj zajednici i posvjedočiti o Tebi.”

U vjeri da će sve biti dobro, vjernici u Rijeci i Puli pripremali su dogovorene aktivnosti i pakete za siromašne i potrebite. U tom duhu su dan ranije dopremljeni i štandovi. Bog nam je uslišao molitvu i osvanuo je lijep subotnji dan. Gosti su počeli pristizati sa svih strana. Automobili iz Pule i Rijeke, autobus braće i sestara iz Pule, braća iz Zagreba, Delnica, Dramlja, Rovinja, Krka… A zatim i veći broj braće i sestara iz Kopra, crkve najbliže Buzetu, te iz ostatka Slovenije. Naposlijetku je uz domaćine, s prijateljima i gostima, ukupno oko 120 osoba Božjom milošću stiglo na sabor.

Program je bio bogat. Nakon uvodnih riječi pozdrava, priliku da se obrati skupu iskoristila je zamjenica gradonačelnika Buzeta, Dubravka Črnac-Dujanić. Ona je biranim riječima prenijela pozdrave gradonačelnika Damira Kajina i zaželjela dobrodošlicu prisutnima. Pastori Joao i Dorothea Relić-Macedo te Miroslav Lorencin, sa starješinama te predstavnicima Hrvatske konferencije načinili su raspored po kojem su naizmjence odvijali govorni i glazbeni dijelovi programa. Podnesena su izvješća o iskustvima i aktivnostima u pojedinim crkvama. Predsjednik Hrvatske konferencije Bobo S. Marčeta, blagajnik Nebojša Milovanović i voditeljica ADRA-e Slavica Marčeta iznijeli su aktualnosti iz svojih područja i ohrabrili brojno vjerništvo. U skladu s geslom i himnom sabora “Gospodin vas šalje”, predsjednik Marčeta je uputio poruku da smo svi u ovom vremenu pozvani biti misionari za Krista. Već je u prvom dijelu bio izveden velik broj pripremljenih priloga, koje je teško i nabrojiti. Dobar pokazatelj zanimljivosti programa je svakako i prisutnost dogradonačelnice Dujanić na cijelom prijepodnevnom programu i na zajedničkom ručku koji je uslijedio. Nikom se nikamo nije žurilo.

Već s početkom bogoslužja u dvorani, odvijao se i usporedni program u središtu Buzeta. Naime, postavljeni su štandovi s literaturom na kojima su posjetitelji, uz dobru knjigu, mogli dobiti i preporuku od naših povjerenika. Nešto iza toga krenula je i skupina vjernika u dom umirovljenika u Buzetu. Osim održanog programa, korisnicima doma u Puli predani su pokloni pripremljeni s puno pažnje.

Nakon zajedničkim snagama pripremljenog ručka, timovi vjernika sastavljeni od domaćina i predstavnika crkvi iz Slovenije i Hrvatske odnijeli su pakete, dopremljene iz Rijeke, siromašnim osobama na području Buzeta. Neki su prvi puta sudjelovali u takvoj službi davanja, što je dovelo do dragocjenog iskustva i radosti. Treća skupina iskoristila je dobro vrijeme i otišla u šetnju put starog grada Buzeta, noseći pritom traktate koje su nudili prolaznicima.

S povratkom spomenutih timova moglo je započeti ne manje bogato poslijepodnevno bogoslužje. Bilo je tu ponovno raznolikih glazbenih sastava — od  dječjih, do onih sastavljenih od vjernika iz tog kraja i šire. Bilo je lijepo vidjeti vjernike iz Slovenije i Hrvatske kako pod istom dirigenskom palicom uspješno izvode kršćansku himnu. I na poslijepodnevnom programu bili su nazočni gosti koji su se odazvali pozivu organizatora. U ovom slučaju bila je to voditeljica kluba odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama, gospođa Emilijana Černeka u pratnji korisnice kluba Doris Mandalenić. Voditeljica se zahvalila Kršćanskoj adventističkoj crkvi na dosadašnjoj suradnji te na novčanom daru koji je tom prigodom prikupljen kao potpora budućim  aktivnostima njihovog kluba. Poticajna izvješća iz susjedne Slovenije, pa i ona iz grada domaćina Buzeta, dodatno su dopunila raznolikost programa.

Poslijepodnevno duhovno razmišljanje podijelio je Nebojša Milovanović, koji je na primjeru apostola Pavla i učenika Ananije pokazao kako možemo s optimizmom obavljati svoju misiju, pa čak i kad nam se čini da se uzalud trudimo. Zajedničkom molitvom i međusobnim pozdravima vjernici su krenuli svojim domovima.

Još jednom treba pohvaliti gostoljubivost domaćina sabora, odnosno Grada Buzeta. Prepustili su nam odgovarajući prostor. Komunalno poduzeće Park besplatno je ustupilo i prevezlo štandove te stolove i klupe za zajednički ručak. Vrlo dobra suradnja u pripremi sabora ostvarena je i s Centrom za socijalnu skrb, kao i sa Domom za starije i nemoćne. Trudom i žrtvom naše tehničke službe čitav je program sniman i dostupan na YouTubeu. Hvala iznad svega našem Bogu što se sabor u Buzetu dogodio.

Zdravko Miholić