Omiljeni Zapovjednik

4. 09. 2023.

“Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božja. A to i jesmo! Zato ne poznaje svijet nas jer njega nije uznao.” (1. Ivanova 3,1)

Rabini su imali izreku da na Nebu vlada radost kada bude uništen onaj koji je sagriješio protiv Boga, dok je Isus govorio da je djelo uništenja strano Bogu; da se cijelo Nebo raduje kad se Božja slika obnovi u dušama koje je On stvorio.

Kad se onaj koji je odlutao daleko u grijeh želi vratiti Bogu, suočava se s kritikom i nepovjerenjem. Ima onih koji sumnjaju da je njegovo pokajanje istinsko, ili onih koji govore u pola glasa: “Nije on ustrajan; sumnjam da će izdržati!” Takve osobe ne vrše Božje djelo, već djelo Sotone, tužitelja svoje braće. Služeći se njihovim kriticizmom, Nečastivi se nada da će obeshrabriti dušu i da će je otjerati još dalje od Boga i nade. Neka zato pokajani grešnik razmišlja o radosti Neba kad se vrati jedna izgubljena duša. Neka počiva u Božjoj ljubavi i neka se ne da obeshrabriti rugalicama i sumnjičenjima farizeja.

Rabini su smatrali da se Isusova usporedba odnosi na carinike i grešnike; ali ona ima i šire značenje. Izgubljenom ovcom Isus ne prikazuje samo pojedinačne grešnike, već i svijet koji je otpao od Boga i bio opustošen grijehom. Ovaj svijet je samo atom među beskrajnim svjetovima kojima Bog upravlja, a ipak je taj mali grešni svijet — jedna izgubljena ovca — dragocjeniji u Njegovim očima od devedeset devet svjetova koji nisu zalutali od stada. Krist, omiljeni Zapovjednik u nebeskim dvorovima, ostavio je svoj visoki položaj, odložio slavu koju je imao kod Oca da bi spasio ovaj izgubljeni svijet. Zbog njega je ostavio bezgrešne svjetove u svemiru, devedeset devet onih koji su Ga ljubili, i došao na Zemlju da bude proboden za naše grijehe, da bude satrven za naše opačine (vidi Izaija 53,5). U svojem Sinu Bog je dao sebe da bi mogao uživati radost primanja izgubljene ovce koja se vraća. “Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božja. A to i jesmo!” (1. Ivanova 3,1) (Isusove usporedbe, str. 123)

Za razmišljanje: Kada se Nebo posljednji put radovalo zbog mojeg pokajanja za grijeh?