Onaj koji nije zaslužio okrutnu smrt

11. 04. 2023.

“Dok su ga vodili, uhvatiše nekoga Šimuna, Cirenca, koji je dolazio iz polja, te na njega staviše križ da ga nosi za Isusom.” (Luka 23,26)

Gomila koja je pratila Spasitelja vidjela je Njegove slabe i posrćuće korake, ali nije pokazala sućut. Ružili su Ga i grdili zato što nije mogao nositi taj teški križ. Ponovno je teret stavljen na Njega i ponovno je pao onesviješten na tlo. Njegovi mučitelji shvatili su da neće moći dalje nositi svoj teret. Bili su zabrinuti tražeći nekoga tko bi ponio ponižavajuće breme. Hebreji tu nisu mogli pomoći, zato što bi ih oskvrnuće spriječilo da svetkuju Pashu. Čak ni iz svjetine koja Ga je pratila nitko se nije želio sagnuti i ponijeti križ.

U to vrijeme neki stranac, Šimun iz Cirene, vraćajući se iz polja, sreo je mnoštvo. Čuo je poruge i prostačke uvrede iz gomile; čuo je ponavljanje prezrivih riječi: Napravite prolaz za Kralja hebrejskog! Zastao je čudeći se ovom prizoru i pošto je izrazio sućut, zgrabili su ga i stavili križ na njegova pleća.

Šimun je slušao o Isusu. Njegovi sinovi povjerovali su u Spasitelja, ali on sâm nije bio učenik. Nošenje križa do Golgote bilo je blagoslov za Šimuna i on je uvijek nakon toga bio zahvalan za ovu providnost. To ga je povelo da dragovoljno izabere Kristov križ i uvijek radosno stoji pod njegovim teretom.

Mnoge žene nalazile su se u mnoštvu što je pratilo Onoga koji nije zaslužio okrutnu smrt. Njihova pozornost bila je usmjerena na Krista. Neke od njih vidjele su Ga ranije. Neke su dovodile k Njemu svoje bolesnike i nevoljne. Neke su i same bile izliječene. Prepričavale su prizore koji su se zbivali. Čudile su se mržnji mnoštva prema Onomu zbog kojega su njihova srca bila ganuta i slomljena. Unatoč ponašanju razjarene svjetine i ljutitih riječi svećenika i poglavara, ove žene izrazile su sućut.

Kad je Krist onesviješten pao pod križem, one su počele tužno naricati. Ovo je jedino privuklo Isusovu pozornost. (Isusov život, str. 616)

Za razmišljanje: Zašto nevini Isus, koji je učinio toliko dobrih djela, pobuđuje takvu mržnju u nekima?

 

Preporučujemo: