Optuženi za ilegalno bogoslužje i evangelizaciju

26. 01. 2011.

azerbejdzanAzerbajdžan – Napetosti između Adventista i državnih vlasti u Azerbejdžanu porasle su prošlog mjeseca (12.2010.) kada su vlasti prekinule crkveno bogoslužje u Sumgaitu uz nevjericu prisutnih članova.
Državne vlasti navodno su tražile mjesto susreta, oduzimajući crkvenu imovinu – uključujući i stotine knjiga i DVD-a – pri tom optužujući članove za ilegalno okupljanje i sastanak. Već i ranije u proteklih nekoliko godina državni organi proveli su slične napade na crkvenu imovinu.

Zagovornik vjerske slobode, izjavio je da incident proizlazi iz nedavnih parlamentarnih izbora, koji oštro povećavaju kazne za neovlašteno obožavanje i evangelizaciju u toj zemlji. Državni dužnosnici izjavili su za Forum 18 da zajednica nije imala potrebnu dozvolu za susret.

Prema Ustavu Azerbejdžana vjerska sloboda dopuštena je samo za registrirane vjerske skupine čije vodstvo ima službeno dopuštenje za susret. Iako su adventisti tražili registraciju za Sumgaitsku zajednicu od 2003., taj je proces prepun poricanja i kašnjenja, izjavio je lokalni glasnogovornik vjerske slobode. Unatoč ponovljenim upitima prema vlastima, registracijska aplikacija uvijek je vraćana natrag ili je ostavljana u stanje mirovanja, to jest ne rješavanja.

Nadalje, lokalni crkveni vođe planiraju susret s tajnikom za vjerska pitanja u nadi pronalaska rješenja.

“Nadamo se da će vlasti priznati pravo zajednice vjernika – koja nije prijetnja sigurnosti države – kao i pravo na postojanje i bogosluženje u skladu sa svojim tradicijama”, rekao je John Graz, glavni tajnik međunarodne organizacije za vjersku slobodu (IRLA-e).

news.adventist.org