Jutarnji stih

Oslobodite zatvorenike

“Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima.” (Izaija 61,1)

Dok sam jednoga dana kolportirao, Gospodin mi je otvorio vrata za razgovor s jednim od najviših mornaričkih časnika u našoj zemlji, koji je imao pušački “staž” od punih dvadeset šest godina. Već je više puta, još za vrijeme vojne naobrazbe, pokušavao prestati pušiti, ali bez uspjeha. Pozvao sam ga da pokuša s Petodnevnim planom za odvikavanje od pušenja, koji se nalazi na stranicama prve u nizu knjiga Healthy by Nature. Također sam ga uputio na odgovarajuću prehranu opisanu u istoj knjizi, koja popunjava praznine u životu za vrijeme oslobađanja od nikotinske ovisnosti. To bi mu moglo pomoći u stjecanju odvratnosti prema cigaretama.

Ovaj mornarički časnik na početku nije pokazivao neko dublje zanimanje za savjete iz knjige Healthy by Nature. Ali ja se nisam obeshrabrio. Pomolio sam se u sebi iznoseći pred Boga činjenicu da su te knjige napisane baš za takvu Njegovu djecu kao što je ovaj časnik. Molio sam se da Božje ime bude proslavljeno time što će podariti ovom čovjeku novu priliku da se izvuče iz nikotinske ovisnosti i da na kraju može posvjedočiti o Božjoj moći da mu pomogne.

Nekoliko tjedana poslije vratio sam se u posjet svojem kupcu i bio oduševljen vidjevši da slijedi plan za odvikavanje od pušenja. Nekoliko tjedana poslije želio sam provjeriti kako napreduje, pa sam se opet vratio i posjetio ga. Kad sam ga pronašao, dočekao me je sa širokim osmijehom, oduševljeno mi govoreći: “Ne samo što više ne volim cigaretu, već sada ne volim ni alkohol.” Osjećao se mnogo poletnije i kao da mu se vratila snaga i svježina mladosti. Shvatio je da ga je đavao želio vezati lancima ovisnosti, a da ga Bog želi osloboditi iz tog zatvora.

To iskustvo s mornaričkim časnikom pružilo mi je jednu od mnogih mogućnosti da posvjedočim o Božjoj ljubavi prema nama, da govorim o Isusu koji je došao osloboditi muškarce i žene iz zatvora popuštanja zlim navikama i da objasnim ulogu Svetoga Duha koji nas može sačuvati od pada. Kao literarni evanđelisti crpimo snagu iz savjeta: “Oni koji se nalaze u Božjoj službi moraju pokazati čvrstu odlučnost i stalno zalaganje. … Moramo biti u neprekidnoj ovisnosti o prijestolju milosti.” (Ellen G. White, Colporteur Ministry, str. 118)

Bemel Elis Ngo, Kamerun


Komentiraj