Osma Misijska konferencija: duhovna tržnica praktičnih misijskih ideja

Vijesti 26. 06. 2012.

Adventističko učilište u Maruševcu ugostilo je osmu Misijsku konferenciju od 22. do 25. lipnja 2012. godine. “Evo ja vas šaljem” (Matej 10,16) bio je naslov ovog susreta  koji je privukao oko dvije stotine sudionika. Glavni organizator mr. Zlatko Musija, predsjednik Hrvatske konferencije i voditelj Misijskog odjela, istaknuo je da je svrha ove misijske konferencije obučavanje za misijsku službu učenjem od Isusa, savršenog primjera i Učitelja.

Konferencija je bila vrlo bogata sadržajima i programom. Brojni gosti govornici — međunarodno priznati adventistički stručnjaci s područja misije — podijelili su s nazočnima svoja znanja i iskustva u ukupno sedam propovijedi, pet plenarnih predavanja i 26 radionica u šest termina. Rick McEdward , voditelj Centra za izučavanje religija pri Generalnoj konferenciji Kršćanske adventističke crkve, iz Sjedinjenih Američkih Država, govorio je o “inkarnacijskom” pristupu rada u misiji crkve. Laszlo Szabo, vodeći europski adventistički stručnjak za misiologiju, profesor na Sveučilištu u Friedensauu u Njemačkoj, usredotočio je svoja izlaganja na to što je istinska misija i na koji način ljude približiti Bogu. Bjorn Ottesen, pastor, profesor i predsjednik Danske unije adventističkih crkava i Siniša Horvat, pastor iz Londona (Engleska), usmjerili su svoja predavanja na socijalni vid crkvenog djelovanja i nazočnost u društvu. David Currie, iskusni evangelizator iz Australije, govorio je o mogućnostima javne evangelizacije. Zmago Godina, pastor i predsjednik Slovenske konferencije, ukazao je na odnos misije i nekih etičkih izazova u društvu. Predavači iz Hrvatske Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine Varaždinske županije i Dejan Stanjević, pastor u Maruševcu, istaknuli su važnost prepoznavanja zdravstvenih odnosno društvenih potreba, njihovog zadovoljavanja te učinkovito osobno svjedočenje u postmodernom društvu.

U subotu navečer, na takozvanoj tržnici misijskih ideja, polaznici kongresa imali su priliku iznijeti svoju misijsku ideju koja im se čini uspješna i koju su već primijenili u svojoj sredini. Glazbeni tim za proslavljanje Boga predvodio je zajedničko pjevanje i na taj način pridonio duhovnom i poticajnom ozračju konferencije.

Dojmovi sudionika kongresa

Gentian Mano (Albanija): “Vrlo praktično — a sve što je praktično je i vrlo korisno!”

Tomaž Plečko (Slovenija): “Snažno! Mislim da je tu trebao biti svaki vjernik, jer je bilo govora o puno boljim načinima rada od onih koje ovog trenutka radimo u našim crkvama.”

Andrea Bistrović (Hrvatska): “Naučila sam da je prvi korak istinskoga širenja Evanđelja — istinska ljubav prema čovjeku.”

Tomo Konjačić (Hrvatska): “Da bi crkva mogla biti Božje sredstvo spašavanja ljudi, svi se trebamo staviti na raspolaganje ne čekajući nekog drugog da to učini prvi. Predavači su pokazali veliku stručnost i otvorenost Duhu Svetome. Svojom vedrinom i zanimanjem za nas, kao i strpljivim čekanjem u redu za obrok, ostavili su na mene dubok dojam.”

Ivana Martinović (Hrvatska): „Svidjela mi se misao koju su zaista svi predavači naglašavali da je misiju potrebno dizajnirati holistički i to na način da se najprije provodi vrijeme s ljudima s iskrenom željom da ih upoznamo i razumijemo, da služimo njihovim potrebama i zadobijemo njihovo povjerenje i tek tada ih pozovemo da slijede Krista.“

Tonja Korosteljev (Hrvatska): „Mislim da je jako primjenjiva ideja o tome da bi vjernici trebali biti aktivniji. Nije sve na pastoru, starješinama, vođama misionstva i mladih, već je Krist svakoga od nas izabrao da širi Radosnu Vijest i naviješta Njegovo Kraljevstvo.

Završna riječ predsjednika Jadranske unije konferencija Branka Bistrovića bila je ohrabrenje da se pozitivno ozračje s misijske konferencije, stečeno znanje i prepričana iskustva prenesu u mjesne crkve i da na taj način duh misijske konferencije nastavi djelovati u misiji naših crkava.

Darko Kovačević

[gdl_gallery title=”Misijska konferencija 2012.” width=”175″ height=”131″ ]