izdvojeno-slider

Otvoren novi internat za mladiće

Za samo godinu dana, izgrađen je suvremeno opremljen internat za mladiće u sastavu Učeničkog doma adventističke Srednje škole u Maruševcu. U subotu 2. rujna 2017. održalo se bogoslužje zahvalnosti i svečano otvorenje nove zgrade. Na svečanostima su uz predstavnike Osnivača Škole: uprave Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj, i zaposlenike Učeničkog doma i Škole, sudjelovali i općinski i županijski dužnosnici te veći broj donatora i prijatelja čijim je dobrovoljnim prilozima i sagrađena nova zgrada s dvadeset udobnih dvokrevetnih soba. Među njima bila je i skupina vjernika iz Australije hrvatskog podrijetla koji su svojim donacijama pomogli izgradnju. Od 5.500.000 kn najveći je dio prikupljen dobrovoljnim prilozima vjernika, bivših učenika i darežljivih pojedinaca. Značajna sredstva došla su i iz subotnjoškolskog projekta za svjetsku misiju.  Uime Osnivača sudjelovali su predsjednik JUK-a pastor Drago Mojzeš, tajnik Neven Klačmer, voditelj Odjela za financije Nebojša Milovanović i voditelj Odjela za gradnju Branimir Hudek Tomek, koji je organizirao gradnju, te voditelj Odjela za komunikacije Darko Kovačević, koji je s pjevačkom skupinom Agape predvodio u stvaranju radosna ozračja zahvalnosti prema Bogu. Iz Županije Varaždinske došla je delegacija u sastavu Radimira Čačića, župana, njegovog zamjenika Tomislava Paljka, te pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslava Huđeka, uz Tomislava Pajtlara, voditelja protokola. Oni su izrazili   zadovoljstvo što mogu podupirati našu školu i Učenički dom koji svojom kvalitetom pridonose raznolikosti i demokratičnosti školskog sustava Varaždinske županije. Iz Općine Maruševec svečanosti su prisustvovali načelnik Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša, te vijećnici  Blanka Glavica Ječmenica i Branko Mavrek. Uz predstavnike općinske uprave svečanosti je prisustvovao i župnik maruševečki Krunoslav Milovec. Iako su u vrijeme osnutka Škole prije 47 godina građani lokalne zajednice imali značajne predrasude prema adventistima, danas je Škola u mogućnosti  služiti toj zajednici koja to prepoznaje i cijeni. Predstavnica učeničkih domova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj prof. Ivana Tomić Butković također je svojim dolaskom pokazala poštovanje prema našem radu, a dobili smo i poruku s čestitkom iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dajući ključ i karticu novog internata ravnateljici Škole i Doma, predsjednik je izrazio želju da ta zgrada posluži na dobrobit učenicima. Ravnateljica dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija je izjavila da će ta zgrada služiti u uzbudljivoj misiji škole. Jedna od društvenih misija je da pripadnici manjinskih i većinske skupine nauče živjeti zajedno kao prijatelji, braća i sestre, također je i važna misija našeg Doma da pruži obiteljsku sredinu učenicima koji dolaze iz raspalih obitelji kao i učenicima iz depriviranih skupina. Osobita je misija našeg Doma da usmjeri mladež na drugoga, da zaborave na sebe i nauče pokazati sućut onima koji pate po uzoru na Isusa Spasitelja.

 

Zajedno s internatom za djevojke Učenički dom Srednje škole u Maruševcu prostor je u kojem je smješteno 106 učenika/učenica od ukupno 259 koliko ih pohađa ovu školu iz gotovo svih županija u Republici Hrvatskoj.

 


Komentiraj