Pastor Monteiro oslobođen iz zatvora u Togou

Vijesti 16. 01. 2014.

Pastor Adventističke crkve, Antonio Monteiro, vratio se svome domu i obitelji nakon što je pušten iz zatvora gdje je proveo gotovo 22 mjeseca. Njegov slučaj pomno je pratila Adventistička crkva diljem svijeta.  [fotografija: ANN]

Oslobođen iz pritvora nakon gotovo 22 mjeseca; drugi su još u zatvoru nakon presude

Antonio Monteiro, adventistički pastor, pušten je danas u poslijepodnevnim satima iz zatvora u Loméu u državi Togo, nakon gotovo dvogodišnjeg suđenja zbog kojega su on i još četvorica drugih bili zatvoreni pod optužbom za planiranje ubojstva u slučaju koji je privukao pozornost Adventističke crkve diljem svijeta.

Monteiro je oslobođen iz civilnog zatvora Lomé danas u 16.30 sati. U zatvoru se još uvijek nalazi vjernik Bruno Amah kojega je porota osudila na doživotni zatvor. On planira iskoristiti svoje zakonsko pravo žalbe na sudsku odluku.

Pastora Monteira su danas na izlasku iz zatvora pozdravili članovi odvjetničkog tima i crkveni službenici Sahel Union misije gdje je Monteiro radio od 2009. kao ravnatelj Službe za obitelj. Monteiro je pripadnik otočnog naroda s Cape Verde otočja (Zelenortsko otočje) pa se očekuje da će se tamo uskoro vratiti.

Predsjednik Adventističke crkve u svijetu, Ted N. C. Wilson telefonski je razgovarao s Monteirom. Wilson je prenio Monteirovu zahvalu crkvi za potporu. Milijuni adventista diljem svijeta održavali su molitvena bdijenja, kampanje na društvenim medijima, sponzorirane inicijative pisanja pisama službenicima vlade i diplomatima, te konferencije za tisak i sakupljanje potpisa za peticiju za oslobađanje Monteira i drugih sudionika u tom slučaju.

Crkveni službenici su istodobno bili i radosni i žalosni zbog sudskih odluka kojima su neki oslobođeni a drugi osuđeni.

„Oslobađanje pastora Monteira je dobra vijest i sretni smo zbog njega i njegove obitelji. No, iznenađeni smo i vrlo žalosni zbog toga što je Amah osuđen“, rekao je John Graz, ravnatelj Službe za odnose s javnošću i vjersku slobodu Adventističke crkve.

Uhićenja i zatočenje dogodili su se nakon niza ubojstava u rujnu 2011. godine. Petorica muškaraca, uključujući Monteira i Amaha, odvedeni su u zatvor u ožujku 2012. te zadržani bez suđenja i na osnovi optužbe jednog čovjeka koji je nakon sudski zatraženog psihijatrijskog vještačenja proglašen „patološkim lažljivcem“. Taj čovjek, Kpatcha Simliya, također je uhićen i osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Prema različitim novinskim i policijskim izvješćima u Loméu, sjevernom predgrađu Agoue, 2011. godine je pronađeno više od deset mrtvih tijela ženskih osoba u dobi između 12 i 36 godina. Na tijelima su otkrivene ubodne rane te su nekima izvađeni spolni organi. Krv i organi se često rabe u voodoo kultu koji je vrlo raširen u Togou.

Dok nisu izvršena uhićenja, javnost je zahtijevala pravdu zbog ubojstava, rekle su crkvene vođe.

Simliya je nakon toga prikazan na televiziji kako, okružen policajcima, iznosi pripovijest o nizu ubojstava za koje je rekao da ih je on organizirao te je imenovao svoje suučesnike koji su prikupljali krv i organe. No, većina priče pokazala se neistinitom, uključujući i broj žrtava te način usmrćivanja, kako je ustvrdio Simliyain medicinski istražitelj.

„Svaki obaviješten i razuman čovjek posumnjao bi u njegovo nevjerojatno priznanje ili pak izvršivost takvih zločina odnosno pretpostavljenih zločina“ ustvrđeno je na psihijatrijskom vještačenju koje je propisao sud, a održano je 9. rujna 2012., uz promatranje ANN-a.

Simliya je kasnije opovrgao svoje optužbe govoreći kako ga je policija pretukla te primorala na otkrivanje imena ljudi za koje je pretpostavljao da su suučesnici u kriminalnoj mreži trgovine krvlju, zabilježeno je u nalazu psihijatrijskog vještačenja.

Ipak je njegovo svjedočenje, što je bio jedini dokaz u tom slučaju, bilo dovoljno da sud utvrdi njihovu krivnju.

Crkveni službenici Zapadno-središnje afričke divizije, čije je sjedište u Abidjanu na Obali bjelokosti, rekli su kako će Monteiro dobiti odgovarajuću skrb nakon povratka svome domu na otočju Cape Verde.

ANN/Darko Kovačević