Vijesti

Pastor otet za vrijeme crkvene službe u istočnoj Ukrajini

Crkveni vođe pozivaju na molitvu dok nastoje saznati gdje se pastor nalazi.

Pastor Kršćanske adventističke crkve proglašen je nestalim nakon otmice koju su prošle subote za vrijeme crkvene službe izvršile naoružane osobe na području istočne Ukrajine koju nadziru separatisti, priopćile su crkvene vođe.

Neidentificirani muškarci, naoružani automatskim oružjem i odjeveni u maskirne odore, upali su 27. rujna u crkvu u gradu Horlivki i oteli pastora Sergeia Litovchenka, priopćeno je iz Ukrajinske unije konferencija.

„Prekinuli su crkvenu službu i natjerali vjernike da se raziđu“, rečeno je u izjavi. „Naredili su pastoru Sergeiu Litovchenku da zatvori crkvu, primorali ga da uđe u automobil i odvezli ga u nepoznatom smjeru.“

Ispad se dogodio dok je pastor predvodio crkvenu zajednicu u službi Gospodnje večere u maloj crkvi koja se nalazi u 1 Ulitsa Horolovskoi Divizii. Adventističke crkve diljem svijeta proslavljale su 27. rujna obred Isusove Posljednje večere, kao što je običaj svake posljednje subote u tromjesečju.

Naoružani muškarci u Horlivki opravdali su svoj čin riječima: „Ovo je ortodoksna država i ovdje nema mjesta nikakvim sektama“, rečeno je u konferencijskoj izjavi.

Odbili su reći tko su i s kojim pravom prekidaju crkvenu službu, i na upit vjernika grubo su odgovorili: „To nije tvoja briga.“

Ukrajinska unija konferencija pokušava utvrditi gdje se pastor nalazi.

„Nije nam poznato gdje je pastor, ni što mu se dogodilo“, rekao je Vassily Nichik, ravnatelj Odjela za odnose s javnošću i vjersku slobodu Zapadne ruske unije konferencija koja graniči s istočnom Ukrajinom.

„Molimo vas, molite za njega,“ rekao je na svojoj Facebook stranici.

Ova je otmica uznemirujući događaj za Kršćansku adventističku crkvu u istočnoj Ukrajini gdje je u sukobima između proruskih separatista i snaga ukrajinske vlade od travnja do sada izgubilo život više od 3500 osoba. Separatisti, koji podupiru ortodoksnu vjeru, kritički su govorili o protestantizmu kao sekti, te su u prošlosti uhitili nekoliko vjernika, no vrlo brzo su ih i oslobodili.

Nitko od adventista nije ranjen niti ubijen u istočnoj Ukrajini, gdje su se 5. rujna sukobi pretvorili u nesiguran prekid vatre. Samo je jedna crkvena građevina znatno oštećena.

John Graz, direktor Odjela za odnose s javnošću i vjersku slobodu Kršćanske adventističke crkve u svijetu, izrazio je duboku zabrinutost zbog otmice i rekao kako ga čudi što je netko za cilj izabrao baš pastora.

„Naša je crkva službeno priznata u Rusiji i Ukrajini, i očekujemo da vlasti poštuju naše vjernike i pastore na području istočne Ukrajine“, rekao je Graz. „Kršćanska adventistička crkva nije uključena u politiku te stoga ne razumijemo zašto bi trebala biti napadnuta.“

Andrew McChesney, urednik časopisa Adventist Review. Kontakt: mcchesneya@gc.adventist.org. Twitter: @ARMcChesney


Komentiraj