Plodovi samoodricanja

5. 09. 2011.

“Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju!” (1. Korinćanima 10,31)

Zahtjeve koje Gospodin ima u odnosu na vas, vi ne shvaćate pravilno. Još uvijek niste osjetili slast samoodricanja, čiji je plod posvećenost. Umjesto da kupujete nepotrebne i beznačajne stvari, uložite bar nešto u nebesku banku da biste kad dođe Gospodar primili glavnicu s kamatama.

Vjera čista i besprijekorna, s njezinim čvrstim načelima, pokazala bi se i za vas kao pouzdano sidro duše. Da biste odgovorili visokim ciljevima života, morate se kloniti primjera onih koji traže samo zadovoljstvo i uživanje, i koji nemaju pred očima “strah Božji”. Bog vam pruža obilje svojih obećanja. Ako se, prihvaćajući uvjete postavljene u Njegovoj Riječi, odvojite od svijeta, On će vam podariti snagu da se oduprete svakom ponižavajućem utjecaju i da razvijete u sebi samo ono što je plemenito, dobro i uzvišeno. Krist će u vama biti “izvorom one vode što struji u život vječni”. (Ivan 4,14) Volja, razum i svi naši osjećaji, kad su pod nadzorom vjere, imaju silu koja preobražava.

“Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju.” Ovo načelo treba biti temeljem svakog našeg postupka, misli i pobude; posvećenje cjelokupnog bića, tjelesog i duhovog, treba biti pod nadzorom Svetoga Duha. Neposvećenu volju i strasti treba razapeti. To će vam možda izgledati vrlo težak zadatak, ali ga morate izvršiti, ili ćete s Isusovih usana čuti one strašne riječi: “Idite od mene.” Sve možete učiniti kroz Krista koji vam daje snagu. Vi ste u godinama kad volja, apetit i strasti traže da im se popušta. Bog jest ovo usadio u vašu narav, ali u cilju viših i svetih namjera. Nije potrebno da ih zlouporabom pretvorite u svoje prokletstvo. Oni će to postati samo ako ih ne držite pod nadzorom razuma i savjesti. Ograničavanje i odricanje su riječi i postupci u kojima vi još nemate životnog iskustva. Kušnje vas kolebaju. Oni koji su neposvećena srca propuštaju prihvatiti snagu i pomoć koju im Bog pruža. Oni nemaju mira i stalno žude za nečim što je novo, što uveseljava, što zadovoljava i uzbuđuje um, i to nazivaju uživanjem. Sotona ima zavodljivu moć kojom zna pridobiti i potaknuti maštu, osobito mladih, kako bi ih ulovio u svoju zamku. Vi trebate najusrdnije zavapiti u molitvi: “O, Gospodine, promijeni najskrivenije pobude moje duše!” Tada ćete moći utjecati u korist dobra i na ostale mlade. Bog mira neka u potpunosti posveti vaš duh, dušu i tijelo. (Testimonies for the Church, sv. 3, str. 83,84)