Poduka za uspjeh

4. 08. 2015.

“Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom.” (Psalam 32,8)

Iako je bio podizan u krilu Adventističke crkve, Marvin je od nje odlutao preko popularne glazbe i noćnih klubova. Kad se odlučio vratiti, sa sobom je doveo Rosellu, svoju neadventističku djevojku. Jedne subote u njihovoj crkvi govorilo se o literarnom evangelizmu. Njih dvoje su bili toliko pokrenuti da su se odmah vjenčali i počeli kolportirati, iako još nisu bili kršteni i još uvijek su jeli svinjetinu. On nije imao nekakvo posebno znanje niti ohrabrenje, ali je Rosella propovijedanje Evanđelja putem literarnog rada doživjela kao svoj životni poziv. Njemu kolportaža nije baš ni posebno uspijevala, tako da je pronašao drugi posao.
Marvin i Rosella otkrili su da se i mnogi drugi ljudi pridružuju literarnom djelu s velikim nadama, ali da su vrlo slabo pripremljeni. Počeli su sanjati o uspostavljanju stručnih centara za poduku, koji će održavati intenzivne tečajeve za literarne evanđeliste. Zatim su marljivo radili kako bi njihov san postao stvarnost.
Tijekom kasnih sedamdesetih godina ovaj koncept je prvo ispitan u Africi, a zatim je u ranim osamdesetim izgrađena i prva Viša škola za službu literarnog evangelizma na Filipinima. Zahvaljujući ovim programima, stopa osipanja literarnih evanđelista u ovim područjima znatno je opala, a stope prodaje i zadobivanja duša znatno su povećane.
Godine 1987. Rosella i Marvin su pomogli Paulu Cordrayu da otvori jedan takav centar za poduku u Kanadi. Zatim je prva takva stalna viša škola na afričkom kontinentu osnovana u Ruandi. U drugim mjestima su kupili i prilagodili postojeće zgrade. Naravno da nisu mogli financirati sve sami, ali je Bog pokrenuo velik broj njihovih prijatelja da im pomognu da se umnoži i proširi broj takvih viših škola za literarnu službu širom svijeta.
Rosella je preminula 1988. nakon čega se Marvin oženio s Faye, velikom pristašom koncepta škola za literarne evanđeliste. Prije nego što je Marvin pošao na počinak 1999. godine, u Africi je djelovalo već deset takvih škola značajno doprinoseći brzom rastu Crkve. Mnoge će se duše naći u Kraljevstvu kao rezultat vizije, požrtvovnosti i velikodušnosti Roselle, Marvina i Faye McColpin, kao i drugih donatora koji su im se pridružili u poduci novih generacija radnika.
Dale Thomas, SAD