Vijesti iz lokalnih crkava

Posjet Novosađana osječkoj crkvi

Na poziv osječke crkve, u subotu 3. studenog 2018., posebnim autobusom stiglo je u posjet Osijeku više od 120 vjernika novosadskih crkava. Dočekali su ih razdragani domaćini i mnogi vjernici iz osječko-baranjskog okruga.

Tog prijepodneva crkva je bila prepuna. Nakon dobrodošlice pastora pripravnika Michaela Bistrovića, gosti su preuzeli cjelokupni program. Prvo je Hajnalka Lazić, starješinica jedne od četiriju novosadskih crkava, predstavila njihov grad, svaku od crkava koje zajedno broje više od četiri stotine članova te prenijela pozdrave njihovih vjernika. Ukazala je na međusobne poveznice Osijeka i Novog Sada, od zemljopisnih obilježja, kroz suradnju i posjete u prošlosti, preko obiteljskih veza, zajedničkih pastora i tradicije u njegovanju glazbenog života. Zatim je sestra Nataša Buršić slikom i riječju prikazala brojne programe i misijske aktivnosti unutar i izvan crkava, a mladi pastor Žarko Jovanović iznio je sažetak biblijske pouke o jedinstvu. Glavni govornik te subote bio je novosadski pastor Siniša Maljik, s temom o molitvi. Po primjeru Isusove molitve u Getsemaniju ukazao nam je što znači usrdno, žarko i vatreno moliti i vapiti Bogu za silom Svetoga Duha. Takva molitva će sigurno biti uslišana. Bogoslužje je obilovalo pjesmama muškog i ženskog zbora gostiju, a izvedba napjeva iz Nabucca bila moćan i nezaboravni završetak koji je sve oduševio i dirnuo, podsjećajući nas na vrijeme kad je osječki zbor izvodio tu skladbu.

Poslijepodne su gosti priredili cjelovečernji koncert duhovnih pjesama, uz kratku poticajnu poruku pastora Maljika. Glazba je ponovno pokazala da povezuje ljude, pripremajući srca za utjecaj poruka Božje riječi. Gosti su nam za uspomenu poklonili zidni sat u obliku petrovaradinske tvrđave, simbola Novog Sada, uz srdačan poziv za uzvratni posjet. Druženje uz ručak i večeru, šetnja osunčanom obalom Drave te razgovori i druženje učinili su ovaj posjet svojevrsnim saborom Božjeg naroda.

Gordana Balašević


Komentiraj