Jutarnji stih

Poštovanje Božjeg doma

““Držite moje subote; štujte moje Svetište. Ja sam Jahve!”“ (Levitski zakonik 19,30)

Bog je uzvišen i svet; a skromnoj i vjernoj duši Njegov dom na Zemlji, mjesto na kojem se Njegov narod okuplja na bogoslužje, treba biti slično vratima Neba! Sredstva koja je Bog odredio da pripremi narod za crkvu na Nebu, za uzvišenije bogoslužje, jesu pjesme hvale, riječi koje izgovaraju Gospodnji propovjednici. (YI, 8. listopada 1896.)
Kada vjernici dođu na mjesto bogoslužja, to trebaju učiniti dostojanstveno, tiho proći do svojih mjesta. … Obični razgovori, šaptanje i smijeh ne mogu se dopustiti u molitvenom domu, ni prije ni nakon bogoslužja. Vatrena, aktivna pobožnost treba krasiti vjernike.
Ako neki moraju pričekati nekoliko minuta prije početka bogoslužja, neka u tihom razmišljanju zadrže istinski duh odanosti Bogu uzdizanjem srca Bogu u molitvi da bogoslužje bude na blagoslov njihovim srcima i dovede do osvjedočenja i obraćenja drugih duša. Mi svi gubimo mnogo od radosne veze s Bogom svojim nemirnim ponašanjem, nepoštovanjem trenutaka razmišljanja i molitve.
Uzdignite kršćanska mjerila u mislima svoje djece, pomozite im da utkaju Isusa u svoje iskustvo; naučite ih da njeguju najdublje poštovanje prema Božjem domu i shvate da u molitveni dom trebaju ulaziti sa srcem koje je pripremljeno i pokoreno mislima kao što su ove: ““Bog je ovdje, ovo je Njegov dom; moram se baviti čistim mislima i imati najsvetije pobude. … Ovo je mjesto na kojem se Bog susreće sa svojim narodom i daje mu svoj blagoslov!”“
Roditelji moraju ne samo učiti svoju djecu, već im i zapovjediti da u Božji dom ulaze tiho i s poštovanjem. (5T, 492—496)
Vježbajte se u poštovanju Božjeg doma sve dok to ne postane dio vašeg bića. (YI, 8. rujna 1896.)


Komentiraj