Prednosti veganske prehrane

Adventpress 13. 12. 2023.

Seminar “Prednosti veganske prehrane” održan je od 15. listopada do 3. prosinca 2023. u crkvi Zagreb 3, u Bolničkoj ulici. Okupljali smo se nedjeljama od 10 do 12 sati. Da zanimanje iz nedjelje u nedjelju sve više raste pobrinuli su se naši voditelji Danijela i Bill Stroud, iskusni i oduševljeni praktičari u pripremi i konzumiranju veganskih obroka.

Bilo je to predivno i nezaboravno iskustvo za našu malu crkvu i sve polaznike. Svaku smo nedjelju iščekivali s puno znatiželje, jer je teorijski dio u kojem smo slušali o bjelančevinama, masnim kiselinama omega 3 i 6, soli, kolesterolu, važnosti vlakana, kalciju, umjerenosti, zdravoj zamjeni za šećer — uvijek slijedio i praktični dio s našim voditeljima. Kušanje takve hrane bilo neizostavni i sa znatiželjom očekivani trenutak. Na našem sedmom sastanku pridružio nam se dr. Željko Ćorić i svojim nas predavanjem podsjetio koliko je bitna umjerenost baš u svemu. U dobrom ozračju kojim je većina polaznika bila oduševljena, čemu su doprinijeli i opušteni voditelji, bolje se i slađe jelo.

Nakon završetka seminara, za nedjelju 10. prosinca dogovorili smo zajednički ručak kad je svatko tko je želio donio jelo prema predstavljenim receptima, ili nešto po vlastitom izboru. Voditelji su bili oduševljeni primjenom onoga čemu su nas dva mjeseca poučavali. Još više su ih ohrabrile izjave polaznika seminara da su u svoj život unijeli promjene potaknute novim spoznajama. Jedna od polaznica, a nije bila jedina, izjavila je: “Toliko truda, ljubavi, radosti, nova prijateljstva, planovi. Hvala vam — je premalo reći!”

Na kraju seminara vjernim prijavljenim polaznicima — a bilo ih je dvadeset i osmero — uručen je fascikl sa svim predavanjima, koji je uz to sadržavao i pedesetak recepata prema temama koje su obrađivane.

Zahvaljujemo sponzorima koji su omogućili podjelu časopisa Život i zdravlje te knjige Veganski recepti svim polaznicima seminara. Četiri polaznice koje su prisustvovale svih osam puta nagrađene su knjigom Izaberi zdravlje.

Zanimljivo je spomenuti da se nekolicina polaznika seminara nakon degustacije, posljednjih nekoliko nedjelja uputila na šetnje prirodom prilagođene amaterima. Obično ih je vodila jedna od polaznica seminara, planinarka Miroslava. Posjetili smo Glavicu, slap Sopot, slap Ferendol, Japetić, i nastavljamo dalje s druženjima i predivnim prijateljstvima. Načinili smo WhatsApp grupu za dijeljenje slika sa zajedničkih druženja, recepata i obavijesti o budućim sadržajima.

Zahvaljujemo Danijeli i Billu na zamisli koju su ostvarili, obogaćujući nas novim znanjima i uklanjajući predrasude koje su neki na samom početku imali o veganskoj prehrani. Zahvaljujemo suradnicima koji su odradili važan dio posla i tako iz sjene vrijedno pridonijeli uspješno ostvarenom cilju. Odlučili smo u životu primijeniti Hipokratovu izjavu i veliku mudrost: “Neka tvoja hrana bude lijek, a tvoj lijek neka bude hrana.”

Nadica Đidara