Prekretnica

27. 10. 2022.

“Po suboti, u svanuće prvog dana sedmice, dođoše Marija iz Magdale i druga Marija da pregledaju grob. Najedanput se zemlja silno potrese: anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi te odmaknu kamen i sjede na nj. Lice mu je sjalo kao munja, a odijelo mu bijaše bijelo kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi.” (Matej 28,1-4)

Usmjeravamo svoj pogled na Isusa deset mjeseci. Prvo smo Ga promatrali kao vječnog Boga, a zatim kao utjelovljenog Krista, Slugu koji služi i raspeto Janje. Sad smo došli do još jednog presudnog događaja dok promatramo Isusa kao uskrsloga Gospodina.

Svijet više nije bio isti od tog ranog nedjeljnog jutra kada se zemlja zatresla, anđeo sišao i grob se otvorio. To je utjecalo na učenike u mjeri koja daleko nadilazi sve drugo u njihovom odnosu s Isusom. Uskrsnuće ih je pokrenulo iz uloge učenika u ulogu apostola; iz uloge sljedbenika u ulogu odlučnih vođa; iz straha u pobjedonosnu hrabrost.

Ipak, nigdje u povijesti kršćanstva ne nalazimo opis tog događaja nad događajima. Nijedan novozavjetni pisac ne pokušava opisati uskrsnuće. Oni ga jednostavno iznose kao činjenicu. Evanđelja, međutim, prikazuju utjecaj Kristovog uskrsnuća trima motivima: praznim grobom, strahom čuvara i Isusovim susretom s pojedinim sljedbenicima.

Matej započinje svoj izvještaj o uskrsnuću dolaskom Marije Magdalene i “druge Marije” na Isusov grob. Ta “druga Marija” je majka Jakova i Ivana (Marko 16,1; 15,47). Ovdje nailazimo na još jedan zanimljiv aspekt evanđeoskog izvještaja. Dok su se Isusovi učenici skrivali od straha, ove su žene istupile javno i došle na grob.

Zanimljivo je da su ove dvije Marije prve primile vijest o uskrslom Gospodinu. Najposlije, one su ostale uz Njega dok je visio na križu, otišle su vidjeti gdje će biti ukopan i sada su bile nagrađene za svoju ljubav i vjernost.

Ovu činjenicu vrijedi upamtiti. Nisu uvijek “najveći” ili najvidljiviji u crkvi oni koji su najblagoslovljeniji na svojem putu s Gospodinom, već oni koji su najbrižljiviji i najposvećeniji, koji imaju prednost najbliskijeg hoda s Njim i najpotpunijih blagoslova.

 

Preporučujemo: