Photo by Alexandra Fuller on Unsplash
Photo by Alexandra Fuller on Unsplash

Prihvaćanje Riječi (1)

Iskustva 4. 11. 2022.

Eulalia Rashid ostala je bez piva i krenula je u trgovinu kako bi kupila još, na Sjevernim Marijanskim otocima, američkom Commonwealthu u Tihom oceanu.

Bio je Badnjak. Bila je usamljena i nije imala s kim proslaviti blagdan. Alkoholičarka punih trideset i sedam godina, gotovo je napustila svoje četvero djece i trinaestero unučadi. Uza sve, bila je bolesna od raka debelog crijeva.

Dok je Eulalia hodala, mala drvena kutija pogled na tlu u mračnoj ulici privukla joj je pozornost. Podigla ju je i protresla, misleći da bi unutra moglo biti nešto novca. Naravno, unutra je bio peni, a ona je kutijicu stavila u džep. Nekoliko minuta kasnije, stojeći u svjetlosti trgovine, izvukla je kutiju i vidjela riječi napisane na vrhu: “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.” (Psalam 119,105)

Sljedećeg jutra, na Božić, Eulalia je čitala i ponovno čitala riječi na kutiji. “Koja je to riječ?” pitala se. “Kakva je to svjetiljka koja će mi osvijetliti put?” Eulalia je uvijek vjerovala u Isusa, ali nikada nije imala prijateljski odnos s Njim. Sada je pokušala prevesti Psalam 119,105 na svoj materinski jezik chamorro i palau. Potražila je taj redak u nekoliko prijevoda Biblije. Još uvijek ne shvaćajući o čemu je riječ, odlučila je pročitati cijelu Bibliju: možda će negdje naći objašnjenje.

Jednog je dana došla do retka u Ivanu 1,1: “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.” Oči su joj zasjale od radosti. Čitala je dalje: “I Riječ tijelom postade i nastani se među nama.” (Ivan 1,14) “Evo odgovora!” uskliknula je. “Riječ je Isus! Isus je Svjetiljka koja mi osvjetljava put!”

Zavoljela je čitanje Biblije. Nastavila je čitati i počela se redovito moliti. Dok je čitala i molila se, njezin se život promijenio. U Izlasku 20 pročitala je da je Bog odredio subotu kao sedmi dan, i počela je svetkovati subotu u svojem domu. U Levitskom zakoniku 11 čitala je o čistoj i nečistoj hrani, i promijenila svoju prehranu. Kad je razumjela da je Bog za Adama i Evu stvorio biljnu prehranu, uzgojila je vrt slatkih krumpira, špinata, graha, patlidžana, rajčica, tapioke, papaje, manga, limuna, zmajevog voća, kiselog soka, dudova i kokosa.

Njezina obitelj nije shvaćala što se događa. Bili su zapanjeni kad su vidjeli da je prestala piti. Rekla im je da je jednog dana jednostavno odlučila ne piti, a Isus joj je u tren oka oduzeo želju za alkoholom.

Eulalia to nije znala, ali je svojim primjerom već postajala misionarka svojoj obitelji.

Pisac: Andrew McChesney