Proslava dvadesete obljetnice Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj i međunarodnog Dana vjerske slobode 2014. u Zagrebu

Vijesti 1. 02. 2014.

U organizaciji Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, 26. siječnja 2014. u 18 sati u Hotelu Panorama u Zagrebu održana je svečana skupština u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode i obilježena je dvadeseta obljetnica osnivanja Udruge. Usprkos snježnom vremenu na skup je došlo više od stotinu članova, laureata i prijatelja Udruge, među kojima su bili visoki predstavnici vjerskih zajednica, države i Vlade Republike Hrvatske te veleposlanstava. Izuzetna misao Nelsona Mandele “Nije slobodan onaj tko tek zbaci ropske lance, nego onaj tko uvažava i unapređuje slobodu drugih” bila je geslo koje upućuje na osnovni smisao slobode i obilježava smjer djelovanja Udruge. I ovaj puta Gospel ansambl Agape nas je oduševio i uljepšao proslavu.

Nakon otpjevane himne “Hrvatska domovina”, svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine Udruge mr. sc. Mirza ef. Mešić. Na samo početku, gledajući kratki filmski zapis prisjećali smo se jedne zimske večeri 1994. godine kada je u hotelu Esplanade u Zagrebu osnovana Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. Vidjeli smo dvadeset godina mlađa lica ljudi koji su vidjeli potrebu za neprestanim isticanjem mjesta slobode uvjerenja u društvenoj zajednici. Kratku retrospektivu proteklih dvadeset godina i želju za budućim djelovanjem uvjerljivo je iznio prvi glavni tajnik Udruge gospodin Josip Takač.

Uvod u dodjelu priznanja odabranim laureatima za 2013. godinu iznio je predsjednik Udruge gospodin Željko Mraz, a zatim su se nakon pročitanih obrazloženja uručila priznanja laureatima: Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba; mr. sc. Ljiljani Matković-Vlašić; mr. sc. Mladenu Jovanoviću, posthumno; pastoru Velimiru Šubertu, bivšem neumornom tajniku Udruge; te prof. dr. sc Ivanu Markešiću, ujedno i glavnom govorniku na ovoj posebnoj skupštini. Laureati su se od srca zahvalili na priznanjima, a gospodin Markešić je održao sadržajno i nadahnjujuće predavanje pod naslovom: “Slobodarska, sekularna država živi od pretpostavki koje sama ne može jamčiti! Jesu li religije (vjerske zajednice) spremne priskočiti u pomoć?”  i zaključio:

“Sekularna država treba biti zainteresirana za religiju jer religija u sebi nosi pretpostavke na kojima počiva država, a država ih iz sebe same ne može jamčiti. S druge strane, svaka religija, ukoliko želi uživati blagodati vjerskih sloboda, treba biti zainteresirana za postojanje sekularne, svjetonazorski neutralne države, jer je upravo postojanje takve slobodarske, sekularne i svjetonazorski neutralne države jedini jamac da će sve religije, svi vjerozakoni moći imati ista prava i iste mogućnosti djelovanja.

Udruga za vjersku slobodu, za slobodu vjerovanja i nevjerovanja, jedan je od važnih kotača civilnog društva u Republici Hrvatskoj koji može jako puno doprinijeti izgradnji međusobnog povjerenja između sekularnih i religijskih elita, na čemu je ona i do sada neumorno radila i na tome joj treba čestitati.”

Svi su u svojim obraćanjima čestitali sretan dvadeseti rođendan Udruzi za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, a glavni tajnik Dragutin Matak ja na kraju ponovno istaknuo geslo slobode Nelsona Mandele: “Nije slobodan onaj tko tek zbaci ropske lance, nego onaj tko uvažava i unapređuje slobodu drugih.”  Uistinu, darovanje životnog prostora i slobode svakom čovjeku najveći je doseg međuljudskih odnosa i bitna sastavnica ljudskog dostojanstva koja se temelji na biblijskom idealu: “Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje! Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih.” (Marko 12,30.31)

Dr. sc. Dragutin Matak, glavni tajnik Udruge