Redak po redak

18. 01. 2024.

“Blagoslovljen si, o Jahve, nauči me svojim pravilima.” (Psalam 119,12)

Proučavatelje Biblije treba poučiti da je uzimaju u ruke sa željom da uče. Mi moramo istraživati stranice Biblije ne zato da bismo dokazali svoje mišljenje, nego da bismo doznali što Bog kaže.

Pravo poznavanje Biblije može se steći samo uz pomoć istoga Duha kojim je Riječ bila dana. Da bismo stekli biblijsko znanje, moramo po njemu živjeti. Moramo poslušati sve što Božja riječ zapovijeda. Smijemo tražiti sve što ona obećava. Život što ga ona propisuje život je kojim njezinom silom moramo živjeti. Jedino kad je tako prihvaćena, Biblija se može uspješno proučavati.

Proučavanje Biblije zahtijeva najusrdniji napor i stalno razmišljanje. Kao što kopač traži u zemlji riznice zlata, tako ozbiljno i ustrajno moramo i mi tragati za blagom Božje riječi.

Metoda redak po redak često je najkorisnija u svakodnevnom proučavanju. Proučavatelj bi trebao uzeti jedan redak i usredotočiti se da bi pronašao što mu Bog u tome retku govori. Neka se zatim bavi tom mišlju dok je potpuno ne shvati. Takvo proučavanje jednog ulomka, sve dok njegovo značenje ne postane jasno, neusporedivo je vrednije od čitanja mnogih poglavlja bez određenog cilja i bez stjecanja pouka.

Jedan od osnovnih uzroka duševne nemoći i slabosti duha jest nedovoljna usmjerenost prema vrijednim ciljevima. Hvalimo se širokom rasprostranjenošću literature, ali umnožavanje knjiga, čak i onih koje same po sebi nisu štetne, može postati pravo zlo. Izloženi strahovitoj poplavi tiskane građe koja stalno teče iz tiskara, stari i mladi stječu naviku brzog i površnog čitanja, a um gubi sposobnost povezanog i živog razmišljanja. Osim toga, velik dio časopisa i knjiga što preplavljuju zemlju poput žaba u Egiptu, nije samo otužan, prazan i štetan, nego je i poročan i ponižavajuć. Nije im svrha samo otrovati i upropastiti um, nego i pokvariti i uništiti dušu. Nemaran um i besciljno srce padaju kao lak plijen zla. Gljive rastu na bolesnim, beživotnim organizmima. Upravo je besposlen um Sotonina radionica. Neka se um usmjerava prema visokim idealima, neka život dobije plemenit cilj, smisao kojim će biti potpuno zaokupljen, pa će zlo teško prodrijeti. (Odgoj, str. 160)