Sa zadovoljstvom pozvani no nitko ih iz vodstva HRT-a nije došao ni pozdraviti

2. 03. 2011.

HRTDvadesetogodišnjicu Religijskog programa, koja je danas (1.3.2011.)obilježena na Hrvatskoj radioteleviziji, obilježila su dva skandala. Prvi je što nitko od vodstva HRT-a nije došao na proslavu na kojoj se, uz urednike i novinare Religijskog programa, okupilo vodstvo svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

U ime Kršćanske adventističke crkve skupu su nazočili predsjednik crkve pastor Staniša Margarić i voditelj odjela komunikacija pastor Mladen Juričević. Druga stvar tiče se niza prigovora koji su vjerski čelnici uputili HRT-u zbog lošeg praćenja vjerskih tema. No, očito uzalud, jer ih s vrha HRT-a nije imao tko čuti. Vrh HRT-a ispričao se, kako nam je rečeno, navodno ranije ugovorenim obvezama ili bolešću, pa je proslava 20. obljetnice Religijskog programa prepuštena samo onima koji ga proizvode i onima koji u njemu sudjeluju.

Međutim, tu se, izgleda, skriva i najveći problem jer su se sudionici vjerskog programa pobunili zbog getoizacije vjerskih tema, tj. svjesno guranje u posebne emisije, a izostanak u informativnim i drugim programima.

Religijski program HRT-a obuhvaća čitav niz emisija na televiziji i radiju, a vjerski čelnici prigovaraju da najlošiji tretman imaju upravo religijske televizijske emisije, posebno Ekumena, kojima se neprestano mijenja termin i skraćuje trajanje bez opravdana razloga. To se tumači činjenicom i što Religijski program više nije samostalan, nego je sveden na redakciju unutar obrazovnog programa, a odnos prema vjerskim zajednicama odlično se mogao vidjeti kod izbora članova Programskog vijeća HRT-a, u koje nije ušao nijedan predstavnik vjerskih zajednica, premda je “vjerski kandidat” imao potpise i podršku čak 14 vjerskih zajednica!

Vjerske čelnike posebno smeta loša izobrazba novinara koji nisu dio Religijskog programa, pa se npr. u emisijama koje ne pripadaju tome programu mogu čuti svakakve besmislice i netočnosti u prilozima s vjerskim sadržajem. Stoga su predložili edukaciju novinara iz ostalih programa u praćenju religijskih tema. Predlaže se i pokretanje regionalne emisije međureligijskog sadržaja, prikazivanje više filmova duhovne i etičke tematike, ali i da se na internetskim stranicama HRT-a religijske emisije učine dostupnima za naknadno gledanje, što sada nije moguće.

Sve to, doduše, kako tvrde stoji u ugovorima koje su neke vjerske zajednice potpisale s HRT-om 2005., ali se one žale da se taj ugovor ne provodi u cijelosti. Također, solidarne su s onim vjerskim zajednicama koje nemaju potpisan ugovor s Hrvatskom radiotelevizijom i predlažu da se potpiše sa svima.

Religijski sadržaji s Hrvatskog radija su pohvaljeni, napose emisija Duhovna misao.

Na domijenku održanom nakon sastanka umirovljena novinarka Silvija Luks, predsjednica Nadzornog odbora, nešto je pokušala improvizirati u ime domaćina i izvući ih iz neugodne situacije. Sama je izjavila „da nije znala da je pozvana na ovaj skup“ pa je očigledno da je poslana u posljednji trenutak spašavati situaciju.

Leave a Comment