Vijesti

Sabor Kršćanske adventističke crkve izabrao novo vodstvo

U nedjelju 9. lipnja 2013. godine na Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu održan je redoviti izborni sabor Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve sa sjedištem u Zagrebu. Za predsjednika je izabran pastor Zlatko Musija, za tajnika pastor Neven Klačmer, za blagajnika pastor Nebojša Milovanović.

Prvi puta su u istome danu održani i izborni sabori Hrvatske konferencije i Slovenske konferencije, kao zasebnih entiteta koji sačinjavaju uniju zajedno s Albanskom misijom.

Za predsjednika Hrvatske konferencije izabran je pastor Drago Mojzeš, za predsjednika Slovenske konferencije pastor Zmago Godina a za Albansku misiju je izabran, prvi puta u povijesti djelovanja Adventističke crkve u Albaniji, albanski pastor Alban Matohiti koji će početi s radom 2015. godine.

Gosti sabora bili su predsjednik Transeuropske divizije Kršćanske adventističke crkve, kojoj pripada Jadranska unija, pastor Bertil Wiklander i pastor Raafat Kamal, tajnik divizije zadužen za vjersku slobodu i odnose s javnošću. Predsjednik Wiklander je prema protokolu i statutu crkve predvodio izbornu postupak.

Novoizabrani predsjednik  Jadranske unije konferencija Zlatko Musija bio je dosadašnji predsjednik Hrvatske konferencije, a novoizabrani tajnik unije Neven Klačmer bio je pastor najveće adventističke crkve u Zagrebu. Novoizabrani blagajnik Nebojša Milovanović bio je i dosadašnji blagajnik unije.

Novoizabrani predsjednik Hrvatske konferencije Drago Mojzeš bio je pastor Daruvarsko- lipičkog okruga Kršćanske adventističke crkve.

Izabrani su i Izvršni odbori Jadranske unije konferencija, Hrvatske konferencije i Slovenske konferencije. Izvršni odbor unije koji ima najvišu upravnu ovlast u sljedećem mandatu, naknadno će izabrati voditelje pojedinih odjela crkve. Ostali zaključci sabora odnose se na razvojne planove, viziju i misiju crkve kao i izmjene i dopune statuta crkve.

Dosadašnji predsjednik Jadranske unije konferencija bio je pastor Branko Bistrović a tajnik unije bio je pastor Srećko Kuburić. Oni su u dva dosadašnja mandata učinili brojne promjene i napretke u strukturi i organizaciji crkve na području unije.

Izborni sabor glavno je organizacijsko tijelo u Adventističkoj crkvi koje je sastavljeno od pastora i vjernika laika predloženih od mjesnih crkava i opunomoćenih od uprave crkve. Zastupničkim i demokratskim načinom ovo tijelo izabire novo vodstvo te odlučuje o ustavu, statutu i glavnim smjernicama razvoja crkve.

Od ove godine objedinjeni su mandati Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, Hrvatske konferencije i Slovenske konferencije, a njihovi izborni sabori održavat će se svakih pet godina.

Darko Kovačević


Komentiraj