Sabor mladih u Novoj Gradiški 29.05. – 31.05.2015.

Vijesti iz lokalnih crkava 16. 06. 2015.

Ovogodišnji susret mladeži Slavonije i Baranje zbio se u Novoj Gradišci u trajanju od 29.-31.05.2015. Skup mladih i svi oni koji se tako osjećaju počeo je u petak, 29.05. sa zalaskom sunca. Tema ovog sabora je bila “Slijedi me!”. Pastor Bobo Marčeta, kao gost govornik, otvorio je sabor zanimljivom temom o utjecaju današnjeg društva na nas, kao pojedince, i na nas, kao crkvu. Pitanje se nametnulo samo od sebe: Koga slijedimo i tko nam je uzor? Nakon zanimljivog duhovnog razmišljanja, razmjestili smo goste po kućama, gdje su neki, umorni od dugog puta otišli na počinak, a neki su stigli i još nešto prigristi. Subotnje bogoslužje počelo je uz pjesmu. Tijekom cijelog dana glazba je bila neizostavni dio druženja. Pastor Bobo je nastavio svoje razmišljanje od petka, upućujući nas na to da je Isus Krist taj kojega trebamo slijediti, a ne Internet, prijatelje, poznate osobe i slično.

Nakon propovjedi, duhovne hrane, svi smo se uputili na ručak, koji su domaćice brižno, ali i obilno spremile. Sladoled kao desert u kombinaciji s jagodama i voćnom salatom ostao je nezaboravan dio ručka. Kako je crkvena dvorana bila krcata, ručak se odužio do popodnevnog bogoslužja, tako da su neki dolazili direktno sa ručka na bogoslužje.

Znaci vremena počastili su nas sa 250 knjiga iz izdavaštva, od kojih je sve bilo podjeljeno na eventu BOOKCROSSING-a. Bookcrossing – neki su čuli samo priče o njemu, a neki su i sudjelovali bar jednom. Kako god, svi mladi su tad na saboru čuli što je to i, nakon popodnevnog bogoslužja, svi smo se bacili na podjelu knjiga. Bili smo uzbuđeni jer se ništa slično u Novoj Gradišci nije događalo, pa su ljudi znatiželjno promatrali djecu, mlade i starije kako ostavljaju knjige posvuda. Bilo je zaustavljanja i pitanja što to dijelimo, o čemu su knjige, tražili su još koju itd. Nijedna klupa, ograda, ljuljačka ili stol nisu bili pošteđeni. Mislili smo da je Nova Gradiška mali grad za bookcrossing, ali smo brzo podijelili sve knjige koje smo dobili. Nakon šetnje gradom krenuli smo prema crkvi, jer “show must go on”.
TS Eden nau  je iznenadio svojim programom, izvevši koncert kao kraj subotnjeg druženja. Nakon dugog dana, večernja okrijepa je bila neizostavna. Ali, kako nešto uvijek mora poći po zlu, tako je i te kobne večeri burek uspio prilično zakasniti. Ipak, sve je prošlo u najboljem redu. Nakon završetka subote uz pjesmu i stihove napamet, uslijedila je društvena večer uz lov na blago i ostale društvene igre potrajale su do kasno u noć.

Nedjeljno jutarnje bogoslužje je brzo došlo. Neki sa većim, neki sa manjim podočnjacima pojavili su se na Strmcu pokraj Nove Gradiške, kao nastavak sinoćnjeg druženja. Umor i aktivnosti u prirodi uzele su svoj danak, pa smo brzo ogladnili. Grah iz kotla i roštilj pokazali su se kao dobitna kombinacija. Tražio se tanjur više. Nakon okrijepe, nastavak igara i druženja je potrajao do kasnih popodnevnih sati, kada su i najodmorniji posustali i krenuli nevoljko ka svojim kućama. Kažu da sve što je lijepo kratko traje. Iako je ovaj susret trajao tri dana, čini nam se kao da smo se zabunili u brojanju, pa je izgledalo kraće. S nestrpljenjem očekujemo idući susret.

 Edi Bičanić, Andrea i Dragan Janošević

Leave a Comment