Silniji od najsilnijih

31. 01. 2023.

“Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.” (Izaija 9,6)

Božja mudrost, Njegova sila i Njegova ljubav neusporedive su. Bog jamči da čak ni zalutale ovce i jaganjci neće biti zanemareni i ostavljeni bespomoćni. Zlatnim lancem milosti i sažaljive božanske sile okružena je svaka ugrožena duša. Zar neće onda ljudska oruđa surađivati s Bogom? Zar će njegovati grijeh, mane i nedostatke u karakteru bez obzira na duše koje propadaju? Krist ih je povezao sa svojim vječnim prijestoljem žrtvujući svoj život.

U Zaharijinom opisu Isusa, Velikog svećenika, dojmljivo se prikazuje grešnik za kojega Krist posreduje kako bi bio doveden u pokajanje. Sotona stoji s desne strane Zagovornika ne odobravajući Kristovo djelo i sporeći se s Njim da je ljudski rod njegovo vlasništvo jer ga je izabrao za vladara. Međutim, Branitelj ljudskog roda, Obnovitelj, silniji od najsilnijih, čuje Sotonine zahtjeve i tvrdnje i odgovara mu: “Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena?” (Zaharija 3,2) …

“Anđeo se obrati onima koji pred njim stajahu i reče im: ‘Skinite s njega te prljave haljine!’ I reče mu: ‘Evo, skidam s tebe tvoju krivicu i odijevam te u dragocjenu haljinu!’ I nastavi: ‘Stavite mu čist povez oko glave!’ Oni mu staviše čist povez oko glave i odjenuše ga u dragocjene haljine u nazočnosti anđelovoj.” (Zaharija 3,4.5)

Imajte na umu da je svaki učitelj koji preuzima odgovornost za ljudske duše, da je svaka duša koja griješi i lako se iskuša, poseban predmet Kristovog zastupanja. Zdravima nije potreban liječnik, već bolesnima. Suosjećajni Posrednik se moli, a hoće li grešni, ograničeni muškarci i žene odbiti i jednu jedinu dušu? (Manuscript 34, 1893.)

Za razmišljanje: Vjerujem li da me je Isus spreman obraniti, oprostiti mi i obnoviti me?

 

Preporučujemo: