Skromni Učitelj

25. 06. 2023.

“Učio je u njihovim sinagogama, i svi su ga slavili.” (Luka 4,15)

U razgovoru s Nikodemom, Isus je otvorio plan spasenja i svoju misiju za svijet. Ni u jednom razgovoru On više nije tako cjelovito objasnio, korak po korak, djelo koje se mora ostvariti u srcima svih koji će naslijediti nebesko kraljevstvo. Na samom početku svoje službe otkrio je istinu jednom članu Velikog vijeća, umu koji je bio najprijemčiviji, istaknutom narodnom učitelju. Međutim, izraelski vođe nisu rado primili ovu svjetlost. Nikodem je sakrio istinu u svom srcu i za tri godine bilo je malo vidljiva roda.

Isus je dobro poznavao tlo na koje je bacio sjeme. Riječi izgovorene noću na osamljenom brdu jednom slušatelju nisu bile izgubljene. Određeno vrijeme Nikodem nije javno priznavao Krista, već je promatrao Njegov život i razmišljao o Njegovim učenjima. Na savjetima Velikog vijeća u više navrata spriječio je planove svećenika da Ga unište. Kad je Isus najposlije bio podignut na križ, Nikodem se sjetio učenja s Maslinske gore: “Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako mora biti podignut Sin Čovječji, da svatko tko vjeruje u njega ima život vječni.” Svjetlost tog tajnog razgovora obasjala je križ na Golgoti i Nikodem je u Isusu prepoznao Otkupitelja svijeta.

Nakon Gospodnjeg uzašašća, kad su se učenici rasijali zbog progonstva, Nikodem je odvažno istupio naprijed. Upotrijebio je svoje bogatstvo podupirući mladu Crkvu za koju su Hebreji očekivali da će biti uništena Kristovom smrću. U vrijeme opasnosti on, koji je bio tako obazriv i sumnjičav, bio je čvrst kao stijena, hrabreći vjeru učenika i dajući sredstva za napredak djela Evanđelja. Oni koji su ga ranije poštovali, sad su mu se rugali i progonili ga. Postao je siromašan u zemaljskim dobrima, ali se nije pokolebao u vjeri koja se u njemu rodila za noćnog razgovora s Isusom.

Nikodem je izvještaj o ovom razgovoru prenio Ivanu i njegovim je perom on zabilježen za pouku milijunima. Istine koje su tada iznijete i danas su isto tako važne kao što su bile one svečane noći na tamnom brdu, kad se hebrejski glavar došao raspitati o putu života kod skromnog Učitelja iz Galileje. (Isusov život, str. 130)

Za razmišljanje: Mogu li ja nekoga provesti korak po korak kroz plan spasenja?