Vijesti

Smrt male Australke ipak je prouzročio dingo

Zagreb, Hrvatska [AdventPress] — Trebale su 32 godine i četiri suđenja da Australski sud prihvati činjenicu i proglasi konačnu odluku u slučaju nestanka Azarije Chamberlain — da je australski divlji pas dingo zaista odnio dvomjesečnu djevojčicu Azariju Chamberlain i prouzročio njezinu smrt.

Time je konačno skinuta stigma s Lindy i Michaela Chamberlain, Azarijinih roditelja, da su, kao navodni sljedbenici izmišljenog morbidnoga kulta, izravno prouzročili smrt vlastitoga djeteta.

Isto tako skinuta je ljaga s Crkve adventista sedmoga dana, tada manje poznate protestantske vjerske zajednice u Australiji, da je navodno utemeljila i prakticirala kult žrtvovanja male djece.

Ujedno je dingu, australskom divljem psu, pred javnošću skinuta aureola dobroćudnog kućnog ljubimca, čime je vraćen u svoj pravi animalni kontekst — dingo nije pas, već opasna australska inačica vuka.

I zaključno, australsko se pravosuđe diči snagom da je sposobno izvesti istinu na čistac, makar to potrajalo i više desetljeća.

Sve je počelo za ranog sumraka subotnje večeri, 17. kolovoza 1980., tijekom kampiranja Lindy i Michaela Chamberlain u Nacionalnom parku nedaleko Ayers Rocka (danas Uluru) u sjevernom središnjem dijelu Australije, na području države Northern Territory (NT), kad je iz obiteljskog šatora nestala njihova beba od devet tjedana, Azaria Chamberlain. Bio je to tek početak muke po Chamberlainovima.

Mediji su javnosti prodali unosnu pikantnu priču o kultnom obredu žrtvovanja djece i uvjeravali javnost na dobroćudnost dinga. Iako su podijelili javnost, mnogi su prihvatili medijsku špekulaciju da su Chabmerlainovi umorili vlastito dijete u kultnom obredu u Nacionalnom parku Ayers Rock, i da su istinu kanili prikriti naivnom pričom o dingu koji je usmrtio Azariu. Australci u dingu vide uglavnom dobroćudnoga psa koji poput kućnog ljubimca neće nikome nauditi. A javnost nije znala da je dingo pod osobnim imenom Ding, već bio osuđen na odstrel jer je u više navrata napadao ljude. Čuvar je pogriješio što Dinga nije likvidirao. I taj dingo je usmrtio Azariu. Čini se da je netko od samoga početka kanio pomoći čuvaru. Uz to, spomenuto javno mišljenje dobrano je utjecalo na tijek istraga i sudskih procesa.

Dvije godine kasnije, u rujnu 1982., na prvom suđenju, majka Linda je proglašena krivom za umorstvo kćeri te je osuđena na doživotnu robiju i odvedena na izdržavanje kazne; njezin suprug Michael proglašen je krivim za sudioništvo.

Budući da je u listopadu Lindy u zatvoru rodila kćer Kahliu, nakon dva dana je puštena na porodiljsko izbivanje s robije. Supružnici su uložili žalbu koju je sud odbio, pa se u travnju sljedeće godine Lindy vratila u zatvor bez male Kahlie.

U studenome 1983. Chamberlainovi su se žalili Australskom vrhovnom sudu. U veljači sljedeće godine sud je potvrdio odbijenicu glasovanjem 3 prema 2. U svibnju iste godine glavnom guverneru upućena je peticija s 131 tisućom potpisa za Lindyno oslobađenje.

Koncem 1985. godine je John Bryson, privatni odvjetnik i Melbournea, objavio knjigu Evil Angels (Zli anđeli) koja sugerira da su Chamberlainovi nevino osuđeni. Uskoro Chamberlainovi upućuju zamolbu za ponovno suđenje. Sud je odbija. Odbija i zamolbu da se Lindy pusti ranije iz zatvora.

A onda u nedjelju 2. veljače 1986. prekretnica – pronađen je dječji ogrtač koji je po opisu odgovarao onome što ja Azaria imala na sebi kad je pod neobičnim okolnostima nestala iz šatora u Nacionalnom parku Ayers Rock. Ogrtač je pronađen slučajno, tijekom temeljitog pretraživanja određenog dijela Nacionalnoga parka, koje je pokrenuto zbog smrti nesretnoga turista.

Već u petak 7. veljače 1986. Lindy Chamberlain je puštena iz zatvora. Vlada države Northern Territory obećala je da će se provesti nova istraga o Azarijinoj smrti. Već u svibnju iste godine u Darwinu, glavnom gradu ove države, počinje suđenje. Sud ocjenjuje da je optužba protiv Chamberlainovih neutemeljena, odnosno da nema valjanih dokaza.

Rujna 1988. sud pobija sve dokaze protiv Lindy i Michaela Chamberlaina. U studenome iste godine promoviran je film o slučaju Chamberlain pod imenom Krik u tami (A Cry in the Dark), odnosno Zli anđeli (Evil Angels) u kojoj Meryl Streep igra ulogu Lindy Chamberlain.

1992. Lindy Chamberlain od državnih vlasti prima 1,3 milijuna dolara naknade za vrijeme provedeno na robiji u svojstvu osobe kojoj nije dokazana krivnja.

U studenome 1995. počinje treće suđenje o Azarijinoj smrti, na kojemu istražitelj ustvrđuje da se “uzrok smrti ne može definirati”.

Nakon niza napada dinga na ljude, u veljači 2012. krenulo je četvrto suđenje o Azarijinoj smrti. Lindy Chamberlain je izrazila nadu da će sud obraniti njezin obraz i da će javnosti poručiti činjenicu da “dingoi jesu opasne životinje”.

Na tom suđenju službena je mrtvozornica izrazila sućut roditeljima te dodala kako vrijeme ne može izbrisati bol i tugu nakon smrti djeteta.

Ovih dana presuda je javno objavljena, što su prenijeli mediji po cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Među ostalim dokumentima, Lindy Chamberlain dobiva smrtovnicu u kojoj piše da je smrt Azarie Chamberlain prouzročio dingo. I tako je muka po Chamberlainovima konačno zaključena 12. lipnja 2012. godine.

Dvomjesečnik Adventistički pregled, broj 4 iz 1994. godine, na stranici 15 izvješćuje o posjetu obitelji Chamberlain saboru adventistčke mladeži Hrvatsko-slovenske konferencije u Kopru, u proljeće te godine. Uz vijest su objavljene fotografije Lindy s obitelji i propovjednikom Vladom Stojanovićem te kćeri Kahlie koju je Lindy rodila 1982., tijekom svoga robijanja.

Karlo Lenart


Komentiraj