Spasitelj svijeta

6. 06. 2023.

“Uistinu je dolikovalo onomu radi koga je i od koga je sve, kad je htio privesti k slavi mnoge sinove, da patnjama učini savršenim vođu njihova spasenja.” (Hebrejima 2,10)

Tko može shvatiti ovako očitovanu ljubav? Anđeoske vojske s čuđenjem i boli promatrale su Onoga koji je bio Veličanstvo Neba, koji je nosio krunu slave, a sada trnov vijenac, krvavu žrtvu bijesa razjarene svjetine, do ludila raspaljene Sotoninim gnjevom. Promatrajte strpljivog Patnika! Na glavi Mu je trnov vijenac. Iz svake Mu rane kaplje krv. A sve to zbog grijeha! Ništa osim vječne otkupiteljske ljubavi, što će zauvijek ostati tajna, nije moglo navesti Krista da napusti nebeske počasti i slavu i dođe na ovaj grešni svijet da bude zanemaren, prezren i odbačen od onih koje je došao spasiti, i na kraju umrijeti na križu.

Čudite se, nebesa! I zapanji se, Zemljo! Gledajte mučitelja i mučenog! Pomahnitala svjetina opkolila je Spasitelja svijeta. Ruganje i ismjehivanje miješaju se s prostačkim psovkama i huljenjem. Neosjetljiva svjetina podsmjehuje se Njegovu skromnu podrijetlu i jednostavnom životu. Rugaju se Njegovoj tvrdnji da je Božji Sin, a prostačke šale i uvredljivo podrugivanje prelaze s usana na usne. Sotona ima punu vlast nad umovima svojih slugu. Da bi u tome bio djelotvoran, počinje s velikim svećenicima i starješinama i nadahnjuje ih vjerskom mahnitošću. Njih pokreće isti sotonski duh koji utječe na najgore i najokorjelije jadnike. Iskvareni sklad vlada osjećajima sviju, od licemjernih svećenika i starješina do najpokvarenijih ljudi. Odvode Krista, dragocjenog Sina Božjeg, i na ramena Mu stavljaju križ. Svaki Njegov korak ostavlja trag krvi koja kaplje iz Njegovih rana. …

Na sve to Isus nije odgovorio nijednom riječju. Dok su Mu prikivali ruke klinovima, a kaplje znoja od muke izbijale iz Njegovih pora, svojim je blijedim, drhtavim usnama nevini Patnik izgovorio molitvu opraštajuće ljubavi za svoje ubojice: “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!” (Luka 23,34) (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 2, str. 175,176)

Za razmišljanje: Ako je Isus pretrpio toliko mnogo za mene, zašto je meni teško trpjeti za Njega?