Raafat Kamal, predsjednik TED-a (fotograf Victor Hulbert)
Raafat Kamal, predsjednik TED-a (fotograf Victor Hulbert)

Strateški plan Transeuropske divizije: povezati, potaknuti, promijeniti

Vijesti 22. 11. 2015.

Victor Hulbert

Što biste učinili kad biste kao vođa preuzeli ne samo najmanju diviziju Kršćanske adventističke crkve, već i onu koja se susreće s teškim problemima rasta u krajnje posvjetovljenoj Europi? Za pastora Raafata Kamala, predsjednika Transeuropske divizije, čije je sjedište u St. Albansu, u Engleskoj, odgovor je vrlo jednostavan: Slušati!

Raafat Kamal, predsjednik TED-a (fotograf Victor Hulbert)

Upravo to je činio Raafat Kamal, zajedno sa svojim suradnicima, cijelu proteklu godinu. Zastupnicima na godišnjem zasjedanju Transeuropske divizije, održanom u Crnoj Gori, u nedjelju, 15. studenog, opisao je kako su tijekom tog razdoblja kroz njegov ured prošli mnogi ključni ljudi, a Središnja skupina od osamdeset osoba provela je tijekom veljače četiri dana u stvaranju popisa od 123 preporuke. [Pogldajte: Want to become a better leader? Stop talking and start listening.] Ostale manje skupine sastajale su se tijekom godine.

Bio je to dugi proces koji je pomogao diviziji da se usredotoči i izabere osoblje na temelju pet ključnih područja: razvoj rukovođenja, mladež, obitelj, djeca i misijsko djelovanje. Ključne vođe ovih timova izabrane su tijekom zasjedanja Generalne konferencije u San Antoniju, Sjedinjene Američke Države, prošlog srpnja, te se, uz još promišljanja usmjerenog na zdravlje, e-učenje, komunikacije i identitet, očekuje kako će preostala voditeljska mjesta biti popunjena tijekom ovog godišnjeg zasjedanja.

Što su oni koji su izabrani tijekom srpnja imali na umu, uza sve slušanje, razmišljanje i planiranje?

Izvršna tajnica, pastorica Audrey Andersson, govorila je u ime Adventističke volonterske službe o misiji koja se jednako odnosi na mjesnu, kao i na misiju u dalekim dijelovima našeg planeta. „Duh volontiranja je živ“, rekla je, no zamijetila je kako kratkotrajni misijski projekti unutar divizije, te rad unutar odjela može potaknuti vjernike na oduševljeno služenje Bogu i istodobno pomoći rastu zajednica vjere u mjesnom kontekstu. Voditelj Odjela za tinejdžere i društvenu zajednicu, Alastair Agbaje, usredotočio se ne samo na Svjetski dan mladeži, već na ostalih 364 dana u godini kad u takozvanim središtima nade mladež može postati središtem svoje društvene zajednice.

I kako je koji voditelj ustao da bi podijelio svoje viđenje, zajedničke zamisli o uključenosti postajale su sve jasnije. Dr. Daniel Duda je govorio o načinima poticanja na kreativnu misiju, dok je János Kovács-Bíró, osvrćući se na nedavna iskustva u Mađarskoj i Švedskoj, rekao: „Vjerujem kako je došlo vrijeme da i naši mladi ljudi oduševljeno služe.“ Spomenuo je mladi profesionalni par koji danas oduševljeno izjavljuje: „Otkrili smo kako je puno bolje biti djelitelj Božjih darova, nego samo njihov primatelj.“ On će se baviti razvojem Instituta za evangeliziranje mladih pri TED-u, te će poput ostalih odjeljenja Transeuropske divizije, obučavati one koji trebaju obučavati druge.

Dok je svaki odjel iznosio svoje izlaganje, postalo je jasno kako je puno razmišljanja išlo u smjeru potrebe za zajedničkim radom te pripreme odgovarajućih, potrebnih sredstava a, što je najvažnije, i načina na koji je potrebno obučavati one koji će dalje obučavati druge kako bi oni zauzvrat mogli umnožavati vještine i aktivnosti u svakoj uniji, konferenciji ili misiji. Između ostalog, Odjel za obiteljsku službu razvijat će učinkovite programe za pitanja biblijskih vrijednosti i spolnosti – čiji je pilot-projekt već isproban u Švedskoj. Odjeljenje službe za žene nastavlja s akreditacijskim certifikacijskim programom Generalne konferencije, dok organizira novu službu nazvanu „djevojke za Krista“. Newbold će postati središte obuke za voditelje Odjela za tinejdžere.

Čak se i Odjel za propovjedničku službu uključio, te se pastor Patrick Johnson posvetio praktičnoj pomoći pastorima na području osobnog napredovanja i razvoja.

Raafat Kamal je poručio predsjednicima unija i svima pozvanima: „Ovdje smo da vam pomognemo. Mi smo oni koji obučavaju druge. Želimo biti sigurni da imate ispravna sredstva za obavljanje svoje zadaće.“

Bilo je i pitanja. Kako na praktičan način ostvariti uključenost cijelog tima? Kako ostvariti obuku za one koji trebaju dalje pružati obuku u mjesnom kontekstu u vlastitoj državi, ili, kako je to rekao Ivo Käsk, predsjednik Estonske konferencije: Kako sve te divne planove učiniti jednostavnima u kontekstu male konferencije?

Raspoloženje je bilo pozitivno, čak povišeno. Na kraju poslijepodneva prijašnji predsjednik Generalne konferencije, dr. Jan Paulsen, izrazio je svoju radost što je mogao provesti nekoliko dana s bivšim suradnicima i bivšim studentima. Sigurno je bio radostan vidjevši ih sada na vodećim položajima. „Sviđa mi se ovo što vidim, i imam ovo za reći“, zaključio je, „neka vam Sveti Duh govori kroz Riječ. Za crkvu je Sveti Duh neiscrpan izvor.“

Sastanci su trajali sve do utorka, 17. studenog. Izlaganja voditelja i službenika TED-a možete vidjeti ovdje.

________________________

Od osobite su važnosti:
Timski rad. Tim za mladež, tinejdžere, službu na sveučilišnim kampusima i izviđače. Institut za život i timovi za samce, obitelj, zdravlje, djecu i žene. Misijski odbor će nastojati da 70% ciljeva svih odjela bude usmjereno na misiju. TED će unijama davati administrativnu potporu, pomagati pri obuci te djelovati kao središte za pomoć. Prema obrascu Generalne konferencije svaki će odjel uvrstiti i obrazac: „Posegni gore k Bogu, posegni unutra s Bogom, posegni van za Boga.“