Studenti iz sedam zemalja na magisteriju u Maruševcu

Vijesti 28. 07. 2013.

Prva generacija od 28 studenata otpočela je 17. lipnja 2013. magistarski studij teologije na Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu. Riječ je o povijesnom datumu, jer ovo je prvi put da naše Učilište nudi magistarsku razinu obrazovanja. Studenti dolaze iz sedam zemalja: Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Albanija. Većim djelom riječ je o mlađim pastorima zaposlenim u Božjem djelu, a u programu ima i nekoliko vjernika laika. Predavači dolaze iz desetak zemalja, pa je time ovaj magistarski program u punom smislu riječi međunarodni. Kao predavači pozvani su ljudi našeg porijekla, često bivši studenti Maruševca, koji danas služe na prestižnim obrazovnim ustanovama po cijelom svijetu. Neka od stručnih područja pokrivaju ugledni strani znanstvenici, pa time program nudi veliku koncentraciju kvalitetnih predavača.

Magisterij nudimo preko naše sestrinske ustanove ThH Friedensau u Njemačkoj, gdje se ovaj studij naziva Masters of Theological Studies (MTS). Studenti na kraju programa postaju magistri, a diplomu dobivaju izravnno od ThH Friedensau. Diploma je međunarodno priznata i omogućava daljnje obrazovanje na drugim fakultetima u zemlji i inozemstvu. Magisterij daje široko obrazovanje u teologiji i obučava studente da odgovore na izazove rada u današnjem svijetu. Program je izvanrednog tipa, pa je pogodan za ljude koji uz posao nastavljaju svoje obrazovanje. Predavanja se izvode na hrvatskom jeziku, a očekuje se pasivno poznavanje engleskog jezika. Program se sastoji od 10 modula na koje studenti dolaze 10 puta po tri tjedna. Nastava će se organizira ljeti, točnije sredinom lipnja i sredinom kolovoza. Dolascima dva puta godišnje studenti u pet godina pokrivaju nastavu svih 10 modula, nakon čega slijedi pisanje magistarske teze.

Prvi modul magisterija teologije uspješno je dovršen 7. srpnja 2013. godine. U ovom modulu održana su tri predmeta, svaki po jedan tjedan. Započeli smo s prof. Zoricom Kuburić s Novosadskog sveučilišta. Ona je održala predmet naslovljen Metodologija istraživačkog rada u društvenim znanostima. Zatim je prof. Rolf Pöhler održao predmet pod naslovom Teme u suvremenoj teologiji subote. Studenti su se na predmetu bavili znanstveno-istraživačkim pristupom biblijskom tekstu i pitanjima vezanim uz subotu kao biblijski dan odmora. Profesor Pöhler dolazi iz Njemačke gdje predaje na ThH Friedensau, a ujedno je i pokretač MTS programa. Zadnji tjedan studenti su imali nastavu s prof. Gudmundur Olafssonom iz Californije, a obrađivao se predmet Nauk o svetištu. Studenti su ovim modulom dobili osnove metodologije i teološke koncepte koji će im poslužiti u njihovom pastorskom i crkvenom radu. Sljedeći modul kreće od 19. kolovoza 2013, a studenti će ponovno imati vrsne profesore i odabrane teološke teme za unapređenje njihovog znanja i prakse.

Vjerujemo da će ovaj magisterij dati dublje teološko obrazovanje našim pastorima koji rade u Božjem djelu i laicima u mjesnim crkvama te na taj način biti na trajni blagoslov Advenrističkoj crkvi na ovim prostorima.

Igor Lorencin, dr. sc, dekan ATVU