Susret u autobusu

16. 06. 2015.

“Tada Filip otvori usta te mu, polazeći od toga mjesta iz Pisma, poče navješćivati Radosnu vijest o Isusu.” (Djela 8,35)

Nakon cjelodnevnog rada u skupini koja je kolportirala u Negros Occidentalu na Filipinima, moja prijateljica Rosemarie i ja ukrcale smo se u autobus na povratku kući. Na sjedalu ispred nas sjedila je prilično krupna žena. Slatko se smijući rekla je na dijalektu ilonggo: “Kupujem samo banane i slatki krumpir zato što sam na dijeti.” Riječ dijeta posebno je zazvonila u mojim ušima i, koristeći priliku, u razgovoru koji smo započele prešla sam na prikaz knjiga koje se tiču zdravstvenih problema. Ona je upitala: “Jeste li vi adventistice?” Mi smo spremno odgovorile: “Da, jesmo!” Tada je ona rekla: “Ja tražim neke adventističke knjige i sigurno ste baš vi osobe koje tražim!” Budući da smo već skoro stigli do odredišta, ona nam je dala svoje ime i adresu kako bismo mogle ostati u kontaktu.

Živjela je u predgrađu grada Bacoloda i nekoliko dana poslije srdačno nas je ugostila. Rekla nam je da je radila kao menadžer u aviokompaniji Cebu Pacific, da ima trideset devet godina i da je neudana. Povjerila nam je da se uvijek u životu brzo prebacivala s jednog projekta na drugi. “Ali Gospodin je imao drugačiji plan za moj život”, rekla nam je. “Jednog dana sam se onesvijestila i nakon toga sam odlučila prestati raditi.”

Svidjela joj se naša šarena i korisna knjiga pod nazivom Amazing Healing

Plants (Čudesno ljekovito bilje). Naručila je knjigu, ali joj je bilo najzgodnije da po nju dođe k nama kući. Stigla je u zakazano vrijeme, platila knjigu i postavila nam neka pitanja u vezi s biblijskim temama, zdravom hranom i subotom kao danom odmora. Nakon razgovora dali smo joj o tome traktate i gradivo za proučavanje i zatim je otišla.

Je li se naš susret u autobusu dogodio slučajno? Možda je to bio božanski određeni susret! Radeći literarni posao, potaknuti smo da govorimo “bilo da im je zgodno, bilo nezgodno” (2. Timoteju 4,2), kao Filip koji je iskoristio priliku da progovori o Isusu kad je na putu naišao na Etiopljanina u kolima. Mi trebamo djelovati kad god nam se ukaže prilika. Ovoga puta susret se nije dogodio u kolima, već u filipinskom autobusu! Hvala Bogu za literaturu zahvaljujući kojoj sijemo sjeme. Mi se molimo za ovu dragocjenu kandidatkinju za Nebo.

Roseme Alit Buenafe, Filipini