Jutarnji stih

Svadbeno ruho

„Tada uđe kralj da pogleda goste. Naše ondje jednog čovjeka koji ne bijaše obučenu svadbeno ruho.“ (Matej 22, 11; pročitajte i Matej 22,1-14)

Uz pomoć Svetoga Duha muškarci i žene mogu se uzdići iznad uobičajenoga i živjeti čistim, svetim životom. Oni takozvani vjernici koji to ne učine, proglašavaju istinu lažju. … Oni ne pokazuju riječju i ponašanjem preobražavajuću silu koja prati istinu. Kako bi Gospodin mogao biti zadovoljan onima koji ne ulažu nikakve napore da se uzdignu na višu razinu? Zar oni ne tvrde da su dobili uzvišenu, plemenitu istinu?

Bog ne traži od muškaraca i žena da se odreknu bilo čega što služi na zdravlje duše ili tijela, ali zahtijeva da se odreknu ponižavajućih poroka koji ih oslabljuju i koji će ih, budu li ih njegovali, isključiti iz Neba. On im ostavlja mjesta za svako zadovoljstvo u kojemu se može uživati bez ugrožavanja savjesti, kojega se možete sjećati bez kajanja. On traži od njih, zbog njihovog sadašnjeg i vječnog dobra, da njeguju vrline koje donose zdravlje tijelu i snagu duši. Za našu sreću kao ljudskih bića i kao kršćana potrebne su čiste misli i pravilne navike. Sve što ima ponižavajući karakter mora se svladati ako želimo vidjeti Kralja u svoj Njegovoj ljepoti.

Gospodin može i želi pomoći svakome tko zatraži Njegovu pomoć u naporu da postane čist i svet. … Jeste li uložili ozbiljne napore u svladavanje svojih prirodnih sklonosti prema zlu, navika i običaja koji su bili dio vašeg života prije nego što ste prihvatili istinu? Jesu li oni koji tvrde da vjeruju u istinu isto tako neuredni i nesređeni u domu i isto tako neslični Kristu u svojem svakidašnjem životu kao što su bili prije nego što su prihvatili Krista? Ako je tako, oni ne ukazuju slavu Onome koji ih je pozvao iz tame. Oni se nisu obukli u Kristovu pravednost.

Odlučno se trudite da postignete napredak. Očistite se od svake prljavštine tijela i duha usavršavajući svetost u Gospodnjem strahu. Budite uredni i čisti u svojem odijevanju, ljubazni i uslužni u svojem ponašanju. Budite neporočni i plemeniti jer je Nebo sama srž neporočnosti i plemenitosti. I kao što je Bog čist i svet na svojem području, tako i mi moramo biti na svojem.

Čitajte pozorno i kritički usporedbu o svadbenom ruhu i primijenite na sebe pouke koje ona objavljuje. … Oni koji govore da prihvaćaju istinu, a ipak ostaju nepromijenjeni u navikama i običajima, prikazani su … čovjekom koji je došao na gozbu bez svadbenog ruha.  (Review and Herald, 26. veljače 1901.)


Komentiraj