Jutarnji stih

Svakidašnja molitva

“Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka svaki dan uzme križ svoj i neka me slijedi!” (Luka 9,23)

Da bismo razvili karakter koji Bog može prihvatiti, moramo izgraditi pravilne navike u svom vjerskom životu. Svakodnevna molitva je isto toliko važna za rast u milosti, pa i za sam duhovni život, koliko i zemaljska hrana za tjelesno blagostanje. Naviknimo se često uzdizati svoje misli Bogu u molitvi. Ako nam misli lutaju, moramo ih vraćati; ako ulažemo ustrajne napore, navika će nam to konačno olakšati. Mi se ni za jedan trenutak ne smijemo odvojiti od Krista ako želimo ostati sigurni. Njegova prisutnost nas može pratiti na svakom koraku, ali jedino ako poštujemo uvjete koje je On sam postavio.
Vjera mora postati nešto najglavnije u našem životu. Sve drugo mora biti drugorazredno i njoj potčinjeno. Sve sposobnosti naše duše, tijela i duha moraju biti uključene u kršćansku borbu. Moramo tražiti od Krista snage i milosti, i postići ćemo pobjedu isto tako sigurno kao što je sigurno da je Isus umro za nas. (Poruka mladima, str. 64,65)
Na početku dana nemojte se, dragi mladići i djevojke, zanemariti iskreno pomoliti Isusu i zatražiti od Njega da vam pokloni snagu i milost u odupiranju kušnjama neprijatelja, bez obzira u kojem se obliku pojavile. Ako se budete iskreno molili, u vjeri i skrušenosti duše, Gospodin će čuti vašu molitvu. Ali, ne možete se samo moliti, morate biti budni i bdjeti! …
Djeca i mladi mogu doći Isusu sa svojim bremenima i strahovanjima, uvjereni da će On čuti njihove pozive, da će im dati ono što im je potrebno. Budite iskreni, budite odlučni! Pozovite se na Božje obećanje i onda vjerujte bez ikakve sumnje. Nemojte čekati da osjetite neko posebno uzbuđenje prije nego budete sigurni da vas je Gospodin uslišao. Nemojte propisivati Gospodinu neki poseban način na koji će raditi za vas, da biste mogli vjerovati da doista primate ono što ste tražili; umjesto toga, oslonite se na Njegovu Riječ, a ostalo prepustite Gospodnjim rukama, s punom vjerom da će vaša molitva biti uslišana i da će odgovor doći upravo u vrijeme i na način da vam, po mišljenju vašeg nebeskog Oca, posluži na dobro; a onda živite u skladu sa svojim molitvama! Hodite ponizno pred Bogom i nastavite ići naprijed! (Isto, str. 70,71)


Komentiraj