Svečana skupština u povodu Dana vjerske slobode

30. 01. 2012.

Svjetski dan vjerske slobode obilježen je u Hrvatskoj svečanom skupštinom 28. siječnja 2012. u hotelu “Four Points” u Zagrebu u organizaciji Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. Više od dvjesto sudionika, među kojima su bili visoki predstavnici vjerskih zajednica, države i vlade Republike Hrvatske veličali su i proslavljali ljudsku i vjersku slobodu kao temeljno ljudsko pravo koje je bitna sastavnica čovjekova dostojanstva. Svojim nadahnutim pjevanjem Gospel ansambl Agape je sve oduševio i uljepšao proslavu.

Skupu su se obratili glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu dr. John Graz i tajnik za Europu mr. Raafat Kamal, kao i predsjednik skupštine Udruge dr. Slobodan Lang i predsjednica Udruge magistrica Ljiljana Matković -Vlašić. Predsjednica Udruge je biranim riječima i s vidljivim emocijama zahvalila na predanom radu dosadašnjem tajniku Udruge, gospodinu Velimiru Šubertu i pozdravila novog tajnika Dragutina Mataka.

Tom prigodom su podijeljena i priznanja za zalaganje u promicanju vjerskih sloboda i tolerancije. Među primateljima priznanja bio je i predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, kao i svjetski poznati teolog i zagovaratelj mira i svjetske etike prof. dr. sc. Hans Küng. Priznanja su još dobili Redžo Hamzić, doc. dr. sc. Aziz Hasanović, Tihomir Kukolja, prof., dr. sc. don Stanko Lasić, ing. Srđan Škunca i Josip Takač, prof.

U pismu zahvale na dobivenom priznanju, predsjednik Josipović je istaknuo:

“U svom poslu, a i u životu općenito, uvijek se nastojim držati one Voltaireove maksime: ‘Ne slažem se s tobom, ali ću uvijek braniti tvoje pravo na vlastito mišljenje.’ Mislim da to treba biti temeljno načelo demokratske komunikacije u Hrvatskoj, a u svjetonazorskim i vjerskim pitanjima poticaj svim građanima na poštivanje posebnosti različitih svjetonazorskih i religijskih identiteta, na snošljivost i težnju za uzajamnim upoznavanjem te na jačanje dijaloških, ekumenskih i međukonfesionalnih inicijativa koje Hrvatskoj danas trebaju i trebat će joj u budućnosti.”

A u svojemu pismu profesor Küng prisno i prijateljski poručuje:

“Dragi prijatelji,

Srdačno Vam se zahvaljujem na ovome priznanju koje primam od Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. To me raduje jer sloboda predstavlja moj životni cilj. Prvome svesku mojih sjećanja nisam slučajno dao naziv Izborena sloboda. U tome sam svesku ispripovijedao o borbi za političku slobodu, slobodu u Crkvi i slobodu u teologiji.

Čini mi se da su ove teme danas iznimno aktualne i za Hrvatsku. Također se to, u europskom kontekstu, odnosi posebno na slobodu za sve religije u demokratskoj državi. Odnosi se to i na slobodu unutar svake religije: izazov je to posebno za rimokatoličku Crkvu, koja u Hrvatskoj predstavlja većinsku Crkvu. Iz vlastitog iskustva znam što ta borba znači. Znam i o snazi slobode koja može proisteći iz svakog pojedinca. Želim se nadati da također i vi, koji se posebno zauzimate za vjersku slobodu, dobivate nužnu podršku većine u vašoj zemlji. Vaša Udruga za vjersku slobodu u ovome kontekstu mora ispuniti iznimno važnu ulogu i svim uključenima u ovaj projekt želim da i dalje imate mnogo idealizma i realizma i da se i dalje učinkovito zauzimate za svoje interese. Još jednom srdačno Vam se zahvaljujem i mnogo pozdrava prijateljima u Hrvatskoj, znanima i neznanima.

Vaš Hans Küng

Na kraju svečanosti voditelj programa Dragutin Matak, je rekao: “Podjelom priznanja ovim uglednim i hrabrim osobama nismo se željeli dodvoriti ikome, već ohrabriti što više ljudi da čuvaju i njeguju ljudsku i vjersku slobodu. Nastojali smo poručiti svima: ‘Kada se zalažete za čovjekovu slobodu koju svakom čovjeku Bog daruje, onda se nalazite u dobrom društvu.’”

Dr. sc. Dragutin Matak, tajnik Udruge