Svi su privučeni uzdignutom Spasitelju

23. 01. 2014.

““I ja, kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude privući k sebi.”“ (Ivan 12,32)

Nikada prije znanje o Isusu nije bilo tako široko rasprostranjeno kao u trenutku kada je visio na križu. Bio je podignut sa zemlje da bi sve privukao k sebi. U srcima mnogih koji su promatrali prizor raspeća i čuli Kristove riječi, zasjat će svjetlo istine. S Ivanom oni bi objavili: ““Evo Jaganjca Božjeg koji uzima grijeh svijeta!”“ (Ivan 1,29) Bilo je takvih koji se nisu smirili sve dok, istražujući Pisma i uspoređujući tekst s tekstom, nisu shvatili svrhu Kristovog poslanja. Uvidjeli su da je besplatni oprost osigurao Onaj čije je nježno milosrđe zagrlilo cijeli svijet. Čitali su proročanstva o Kristu i tako široka i potpuna obećanja koja su ukazivala na otvoren zdenac za Judu i Jeruzalem. (MS 1897.)
Kristova žrtva kao otkup za grijeh velika je istina oko koje se okupljaju sve ostale istine. Da bi se ispravno razumjela i ocijenila svaka istina u Božjoj riječi, od Postanka do Otkrivenja, mora se proučavati u svjetlu koje sjaji s golgotskog križa, a u vezi je s čudesnom, središnjom istinom Spasiteljevog otkupljenja. Oni koji proučavaju Otkupiteljevu čudesnu žrtvu, rastu u milosti i znanju.
Stavljam pred vas veliki, veličanstveni spomenik milosti i obnovljenja, spasenja i otkupljenja — Sina Božjeg uzdignutog na golgotskom križu. To treba biti tema svakog izlaganja. (MS 70, 1901.)
Isus poziva i privlači k sebi Svetim Duhom srca starih i mladih. … Kada se propovijeda raspeti Krist, sila Evanđelja vrši svoj utjecaj na vjernika. Umjesto da ostane mrtav u prijestupima i grijesima, on se budi. (YI, 19. siječnja 1893.)
Uzdižite Čovjeka s Golgote sve više i više; u uzdizanju Kristovog križa krije se sila. (CT 434)