Svjetlo koje treba obasjati pogane

20. 08. 2023.

“Narod što je boravio u tmini vidje svjetlo veliko; onima koji prebivahu u tamnom predjelu smrti zasja svjetlo.” (Matej 4,16)

U razgovoru s Isusom, Nikodem je jedne noći rekao: “Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj, jer nitko ne može činiti čudesa koja ti činiš ako Bog nije s njim.” Sve je to bilo istina, ali što je Isus rekao? “Odgovori mu Isus: ‘Zaista, zaista, kažem ti, tko se ne rodi od vode i Duha Svetoga, taj ne može uči u kraljevstvo nebesko.’” (Ivan 3,2.3) Ovdje je bio čovjek na visokom položaju, čovjek koji je smatran dobrim poznavateljem židovskih običaja, koji je bio bogat znanjem i mudrošću. I on je doista bio iznimno darovit. Nije želio danju potražiti Isusa jer bi ga to izložilo mnogim prigovorima. Bilo bi poniženje za jednog židovskog zakonoznanca da prizna svoju naklonost prema prezrenom Nazarećaninu. Nikodem je razmišljao i zaključio: Osobno ću ispitati poslanje i zahtjeve tog učitelja, pa ću vidjeti je li on stvarno svjetlo koje treba obasjati pogane i biti slava Izraelova.

Isus je zapravo rekao Nikodemu: Borba u tvojem slučaju neće ništa pomoći. Dokazi neće donijeti svjetlo tvojoj duši. Tebi je potrebno novo srce; u protivnom nećeš moći shvatiti istinu o Božjem kraljevstvu. Nikakav veći dokaz neće te dovesti na pravo mjesto, već novi ciljevi i nove pobude. Moraš biti nanovo rođen. Sve dok ne dođe do te promjene, dok sve u tebi ne postane novo, i najjači dokazi koji bi se mogli iznijeti ne bi imali nikakve svrhe. Nedostatak se nalazi u tvojem srcu; ono se mora promijeniti, u protivnom nećeš vidjeti Božje kraljevstvo.

Ova opomena bila je za Nikodema vrlo ponižavajuća pa je Kristove riječi primio s izvjesnom mjerom razdražljivosti rekavši: “Kako se može čovjek, kad je već star, roditi?” Nikodem nije bio toliko duhovan da bi shvatio pravo značenje Kristovih riječi. Ali Spasitelj nije na argument uzvratio argumentom. Mirno je i dostojanstveno podigao ruku i s još većom sigurnošću naglasio istinu: “Zaista, zaista kažem ti, tko se ne rodi od vode i Duha Svetoga, taj ne može ući u kraljevstvo nebesko.” (Testimonies to Ministers and Gospel Workers, str. 367,368)

Za razmišljanje: Kada ste posljednji put došli k Isusu zbog jedne stvari, a primili nešto sasvim drugo, neočekivano?