Vijesti

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda (engl. World Water Day) obilježava se svake godine 22. ožujka te se na taj dan posebice želi skrenuti pozornost na važnost čiste vode odnosno na probleme koji se tiču vode i vodnih resursa. Jedna od zanimljivosti vezana uz ovaj dan je to što se Svjetski dan voda svake godine održava pod drugim motom jer se na taj način želi staviti naglasak na što veći broj gorućih problema s vodom u današnjem svijetu. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda glasi “Voda i održivi razvoj.”

Održivi razvoj je jedan od glavnih preduvjeta za stvaranje i održavanje budućnosti koju ćemo ostaviti u rukama nadolazećih naraštaja. Ono zahtijeva promjenu u načinu razmišljanja kako bi se stvorili okviri za politike i strategije koje će omogućiti rast i napredak, ali na takav način koji neće štetiti okolišu i prirodnim izvorima. Svaka osoba može učiniti nešto što će nas približiti ostvarenju toga cilja i vodeći se tom mišlju ADRA je na svojoj službenoj stranici objavila i nekoliko savjeta – umjesto kupanja okrenuti se tuširanju, ako je to moguće koristiti mašinu za suđe umjesto ručnog pranja, sjetiti se zatvoriti slavinu dok peremo zube, reciklirati papir te kupovati reciklirane proizvode, jesti više povrća i kupovati manje stvari jer sve što se proizvodi troši određene količine vode.

Koliko je i pojedinačno važno pokušati učiniti nešto, govore nam predviđanja koja je UN objavio u svom zadnjem izvješću – za 15 godina svijet bi mogao raspolagati sa 40% manje vode nego što mu je potrebno ako ne dođe do nekih promjena. Nadalje navode kako će porast svjetske populacije na 9 milijardi do 2050. godine logično dovesti i do veće potražnje za vodom, točnije predviđaju da će globalna potražnja za vodom porasti za 55%, a da će se rezerve smanjiti. Zaključuju kako će u tom slučaju svijet 2030. godine raspolagati sa samo 60% potrebne količine vode. Želimo li izbjeći takav scenarij, prijeko je potrebno promijeniti trendove u svijetu.


Komentiraj