Jutarnji stih

Tamo gdje je početak mudrosti

“Gospodnji strah početak je mudrosti a razboritost je spoznaja Presvetog.” (Izreke 9,10)

Postoji velika razlika između mogućnosti koje je Bog dao ljudima i stupnja napretka do kojeg su oni stigli. (Review and Herald, 25. rujna 1883.)

Božja riječ je najmoćnije sredstvo obrazovanja, najvažniji izvor znanja koji je dostupan ljudima. Razumijevanje se prilagođava veličini predmeta kojim se um bavi. Ako se bavi samo nebitnim, običnim stvarima i nikad nije uložen iskren napor da se shvate velike i vječne istine, on postaje kržljav i oslabljen. Upravo tu leži vrijednost Pisma u obrazovanju uma. … Ono izravno vodi k razmišljanju o najuzvišenijim, oplemenjujućim, i najčudesnijim istinama koje su predstavljene čovječjem umu. Ono usmjerava naše misli k vječnom Autoru svih stvari. Vidimo otkriven karakter Vječnog i slušamo Njegov glas dok razgovara s patrijarsima i prorocima. Vidimo objašnjenje tajne Njegove providnosti, velikih problema koji su zaokupljali pozornost svakog znatiželjnog uma, koje uz pomoć otkrivenja ljudski intelekt u svojoj taštini želi razriješiti. Ono nam pomaže da razumijemo jednostavan ali uzvišen sustav teologije, iznoseći istine koje dijete može shvatiti, ali koje su ipak toliko dalekosežne da nadmašuju moć i najjačeg uma.

Što se detaljnije istražuje Božja riječ i bolje razumije, učenik će jasnije shvatiti da postoji nešto izvan, beskonačna mudrost, znanje i sila. …

Ako mladi uče od nebeskog Učitelja kao što je to činio Daniel, oni će znati da je strah Gospodnji početak mudrosti. … Oni koji se posvete Bogu i koji imaju zaštitu Njegove milosti i sve veći utjecaj Njegovog Duha, pokazivat će veće sposobnosti uma od običnog čovjeka iz svijeta. Moći će dostići najviše, najplemenitije stupnjeve svake vještine. (Isto)


Komentiraj