Vijesti

Tjedan Biblije od 13. do 18. svibnja 2013.

U organizaciji Biblijskog instituta i Hrvatskog biblijskog društva, u ponedjeljak 13. svibnja 2013. održano je svečano otvorenje Tjedna Biblije s geslom “Biblija: utjecaj, izazov i iskustvo” u prostoru Tribine grada Zagreba na Kaptolu 27. Organizator je u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Protestantsko evanđeoskim vijećem u Republici Hrvatskoj i Bible League International, predstavio sadržaj programa koji će se održavati cijeli tjedan u povodu obilježavanja 450. obljetnice prvog prijevoda Novog zavjeta na hrvatski jezik.

Moderator skupa Danijel Berković pozdravio je sve nazočne kao i dužnosnike i predstavnike različitih kršćanskih vjerskih zajednica koji svoje postulate pronalaze u biblijskom tekstu, među kojima je bio i Zlatko Musija, predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve. Poseban pozdrav uputio je adventističkom Gospel ansamblu Agape i podsjetio nazočne na uspješno sudjelovanje zbora u nedavno završenoj popularnoj televizijskoj emisiji “Do posljednjeg zbora” te najavio da će Agape svojim pjesmama uljepšati svečanu večer otvaranja. Iskoristivši analogiju Svetog pisma s poštanskim pismom, Berković je naglasio kako jedno i dugo pismo ukazuje na to da postoji pisac i pošiljatelj te primatelj pisma. “Da bi se namjera pisanja pisma ostvarila, potrebno je pismo otvoriti i pročitati. Upravo na to otvaranje i čitanje Svetog pisma – Biblije, želimo pozvati sve nas kao i naše sugrađane ovim tjednom Biblije” poručio je Berković. U uvodnom dijelu susreta pročitan je Psalam 23. jezikom Bartola Kašića od prije 400 godina, te na kajkavskom narječju Vrhovčeva prijevoda, u čemu su sudjelovali Mladen Jovanović i Danijel Berković. Neke od prijevoda možete vidjeti ovdje.

Skupu su se potom uvodnim pozdravnim govorima obratili predstavnici organizatora ovog projekta i njihovi partneri: Dražen Brodarić, predsjednik Hrvatskog biblijskog društva, naglasio je kako je u Biblijskom društvu moguć pravi ekumenizam jer su u njemu svi pozvani biti jednaki. Istaknuo je Bibliju kao Božji govor pojedincu i to u svakom pa i našem vremenu. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rekao je da je čitanje pa i posjedovanje Biblije nažalost postala rijetkost u današnjem društvu koje često daje krive poruke te je u tom kontekstu biblijski tekst dragocjen. Thomas Sibley, ravnatelj Biblijskog instituta, izrazio je svoje divljenje prema činjenici koliki broj ljudi je u hrvatskoj povijesti posvetio svoj život prevođenju Biblije na hrvatski jezik, ali se istodobno zapitao kako danas navesti građane Zagreba da više čitaju Bibliju. Primijetio je da Biblija, nažalost, mnogim ljudima danas služi više kao ukras na policama. Naglasio je stoga da naše želje i molitve trebaju biti usmjerene na to da ovaj tjedan pridonese susretu s porukom Biblije za mnoge koji to još nisu doživjeli jer je Biblija “Božje ljubavno pismo upućeno ljudima”. Giorgio Grlj, predsjednik Protestantsko evanđeoskog vijeća založio se za promicanje kršćanske kulture, ali i potrebu da se samim kršćanima približi Sveto pismo koje premalo čitaju jer “Biblija je temelj naše kulture i identiteta, stoga danas kad je čitanje općenito palo na niske grane, čitanje Biblije ima veliku vrijednost”. Na koncu je Goran Medved umjesto odsutnog Rogera Masseya, predsjednika Bible League International za jugoistočnu Evropu, rekao da suvremeni prijevodi Biblije kojima se on bavi nemaju namjeru natjecati se sa starim prijevodima, već žele dodati nešto novo, čime bi se povećala razumljivost poruke za današnjeg čovjeka.

Izlaganje na temu “Biblija: utjecaj, izazov i iskustvo” imao je dr. Adalbert Rebić. Na samom početku napomenuo je kako se neki razočaraju kad otvore i počnu čitati Bibliju jer ne nađu ono što očekuju za najčitaniju knjigu. To je zato što ne poznaju Bibliju i Boga, naglasio je Rebić i dodao da to nije knjiga za zabavu. “Čitanje Biblije predstavlja istinski susret s Bogom”, rekao je objašnjavajući da to nije znanost, jer biblijski pisci nisu imali namjeru otkrivati znanstveni, nego vjerski smisao onoga što se zbivalo. Također je rekao da Biblija nije niti knjiga povijesti svijeta u suvremenom smislu, jer ne otkriva sveopću povijest i ne govori o civilizacijama drugih naroda, već o povijesti Bliskog istoka i Izraela kao naroda koji je trebao prenijeti Božju poruku ljubavi, vjere i nade ostalim narodima. Istaknuo je da je Biblija zbirka knjiga koje Hebreji i kršćani smatraju normativima za život, zapisima iskustava i tumačenjem Božjih spasonosnih djela. Završavajući svoje izlaganje, Rebić je naglasio kako je Biblija kulturna i duhovna baština cijelog čovječanstva u kojoj nalazimo odgovore na mnoga životna pitanja. Istaknuo je da je ta Riječ za nas neobična, čudna i strana te da čitajući je “doživljavamo iskustvo u kojem kao da nas je netko zgrabio, dodirnuo ili pogodio”. Sve nazočne pozvao je da se po uzoru na Psalme uče moliti Bogu i razgovarati s Njim svojim riječima, naglasivši da naučene molitve često odvlače od pravog sadržaja koji treba biti u našim molitvama.

Domaćin i moderator otvorenja Danijel Berković najavio je na kraju ove večeri program događanja u Tjednu Biblije koji možete potražiti na www.bizg.hr te zahvalio svima koji su sudjelovali u programu. Posebno je zahvalio Gospel ansamblu Agape koji je svojim pjevanjem uveličao ovu večer, proslavio Boga i oduševio sve nazočne. Susret je završio zajedničkim moljenjem molitve Oče naš.

Darko Kovačević 


Komentiraj