Trenutak za pamćenje

28. 10. 2022.

“A anđeo reče ženama: ‘Ne bojte se! Znam da tražite razapetog Isusa. On nije ovdje! Uskrsnuo je kako je rekao! Dođite i vidite mjesto gdje je bio položen.’” (Matej 28,5.6)

Neke stvari jednostavno ne zaboravljate. Točno se sjećam da sam prao svoj automobil tog sunčanog kalifornijskog jesenskog dana kada sam čuo uznemirujuću vijest da je predsjednik John F. Kennedy ubijen.

I nikada neću zaboraviti trenutak kada sam prvi put postao svjestan nesreće koja se dogodila 11. rujna. Ostavši bez riječi u govornici na amsterdamskom aerodromu, iznenada sam shvatio zašto po mene nije došao prijevoz. Svijet je teturao u zaprepaštenju i krizi u trenutku kada sam bio zaboravljen. Svijet se promijenio, a moja je nevolja bila sporedni nesretni slučaj.

Takve događaje ne zaboravljamo. Umjesto toga, sjećamo ih se kao da su bili jučer. I svoje iskustvo često pričamo drugima dok se borimo s njihovim smislom.

To se dogodilo i dvjema Marijama. Bile su u najmanju ruku uznemirene zbog onoga što se dogodilo prethodnog dana. Posljednje što su očekivale bilo je da vide svojega dragocjenog Gospodina Isusa kako umire na križu. Ako je moje nagađanje točno, provele su besanu noć prevrćući se i okrećući, plačući iz sveg srca i stalno pitajući: Zašto? Ali jedini odgovor koji su primile bila je tišina narušavana šumom od nemirnog okretanja drugih koji su boravili u sobi. Obeshrabrujući jad i tama bilo je sve što su osjetile i vidjele. Svjetlo njihovog života je iščezlo.

Budući da nisu mogle spavati, ustale su rano sljedećeg jutra i otišle na grob. Pošle su ožalošćene. Ne očekujući ništa, samo im je bio potreban mir i spokoj.

Ali posljednje što su dobile bio je mir i spokoj. Osim potresa, zaprepaštenih stražara i blistavog anđela, njihova osjetila ponovno su bila nadvladana. Prilike su se i dalje mijenjale dok su se suočavale s novom stvarnošću.

Bog koji je bio nijem u petak na dan raspeća, sada je imao posljednju riječ. Riječima “uskrsnuo je” On je počeo odgovarati na njihova pitanja. Nada je ponovno propupala u njihovim još uvijek nesvjesnim srcima.

To je trenutak koji dvije Marije nikada neće zaboraviti. Trenutak o kojem će govoriti svojoj djeci i unucima. Preko evanđeoskih izvještaja i danas govore o tome. “Uskrsnuo je kako je rekao!” vrhunac je čitavog izvještaja o utjelovljenom Isusu. Riječi “uskrsnuo je” i dalje nam pružaju hrabrost da idemo naprijed i dvije tisuće godina poslije.

 

Preporučujemo: