Vijesti

Uskoro redovna škola nepušenja

No smokingOd početka listopada ove godine, svakog prvog tjedna u mjesecu, u Zagrebu, organizirat ćemo školu nepušenja“ izjavio je u razgovoru tajnik udruge Filos (filos.udruga@gmail.com), koja se bavi prevencijom i poticanjem cjelovitog zdravlja. Podatci Svjetske zdravstvene organizacije su alarmantni. Od posljedica pušenja u svijetu svakih 8 sekundi umire jedna osoba.

U Hrvatskoj aktivno puši svaka treća osoba, što je oko 1.2 milijuna pušača. Konzumiranju duhanskog dima su skloniji muškarci (38,5% starijih od 15 godina) nego žene (29,1% žena). 25% učenika redovito puše prije završetka srednjeg obrazovanja.

S druge strane, istraživanja pokazuju da preko 80% pušača zapravo želi prestati pušiti, ali ne znaju na koji način. Tim stručnjaka udruge Filos će voditi proces odvikavanja kroz tjedan dana. Odvikavanje od nikotinske ovisosti se provodi u maloj grupi 5-8 osoba a koristi se provjereni i modificirani američki program “Breathe free plan”. Tijekom 90 minuta grupa razgovara o specifičnostima nikotinske ovisosti, motivaciji za prestanak pušenja, prehrani i drugim važnim čimbenicima koji pomažu u odvikavanju.

Mnogi pušači teško uspijevaju prestati s pušenjem jer pušenje pored kemijske ovisnosti o nikotinu ima i svoju psihičku, socijalnu i duhovnu dimenziju. škola nepušenja je dobra prilika za one koji su odlučili prestati pušiti i podići kakvoću svoga zdravlja i života. Potpora koju polaznici mogu dobiti tijekom odvikavanja može bitno utjecati na uspjeh odvikavanja.

Liječnici, psiholozi, i drugi suradnici udruge Filos više od 5 godina diljem Hrvatske provode programe odvikavanja od pušenja. Udruga je osnovana s ciljem da promovira ostvarenje cjelovitog zdravlja koje nastaje uravnoteženim razvojem tijela, psihe i duhovnosti čovjeka. Filos centar pruža potporu obiteljima pri odgoju, mladima u njihovom profesionalnom razvoju, parovima u predbračnom usmjeravanju, brakovima u bračnim konfliktima, ljudima u njihovim duhovnim i psihičkim opterećenjima. (AP)


Komentiraj