Vijesti

Ušminkavanje Zagreba za papu košta 2 milijuna kuna

Papa posjetKoliko će točno porezne obveznike stajati papin posjet Hrvatskoj, još se nagađa. Dok mediji nagađaju o svoti od 42 milijuna kuna na državnoj razini, Zagrepčani će samo za dotjerivanje svoga grada za dvodnevni posjet izdvojiti oko dva milijuna kuna.

Čak tri četvrtine te svote bit će utrošene za popravak kolnika i nogostupa ulica na potezu Kaptol – Mihaljevac, s time da će se posebna pozornost posvetiti površinama ispred Biskupskih dvora na Ksaverskoj cesti. No, ta će cesta dobiti novo ruho samo na jednoj strani kolnika, i to onoj istočnoj, koja se nalazi neposredno ispred Dvora, piše Večernji list.

Budući da taj i drugi smjer ceste, koji vodi natrag prema gradu, dijeli tramvajska pruga, taj drugi zasad će ostati netaknut, što znači poprilično oronuo.

Osim te ulice potpuno će biti zamijenjen asfalt kolnika u Degenovoj i Zvonarničkoj ulici. Svi ti popravci stoje ukupno 1,5 milijuna kuna.

Drugi prostor kojem će se posvetiti posebna pozornost jest Hrvatsko narodno kazalište i njegova uža okolica gdje će se obnoviti asfalt, za što će Grad utrošiti 460.000 kuna.

“U slučaju posjeta ovako izuzetne osobe svjetskog značaja, koji je i nama važan, ništa se ne smije prepustiti slučaju. Bit će mnogo ljudi i sigurnost je najvažnija. Uostalom, kod tih radova došlo je samo do pomicanja prioriteta jer svi bi se obavili prije ili kasnije pa će se tako neki umjesto u srpnju obaviti sada”, ističe Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Uredit će se za papin susret s intelektualcima, koji će trajati kraće od sat vremena i sama unutrašnjost zgrade HNK. Popravit će se tako zidovi, stropovi, vrata i prozori kazališta na Trgu maršala Tita.

Najmanja stavka u troškovima jest izrada i postavljanje svečanih zastava Vatikana i Republike Hrvatske ispred same Apostolske nuncijature, što će ukupno stajati 18.000 kuna.

Večernji list


Komentiraj