Utvrda protiv kušnji

13. 01. 2024.

“Kako će mladić čistim sačuvati put svoj? Čuvajući riječi tvoje.” (Psalam 119,9)

Cijelo Sveto pismo objava je Božje slave u Kristu. Kad prihvatimo Pismo, kad u njega vjerujemo i kad smo poslušni njegovim uputama, ono postaje veličanstveno oruđe u djelu preporoda karaktera. Ono je veličanstveni poticaj, pogonsko gorivo koje oživljuje i osvježava tjelesne, umne i duhovne snage, pravilno usmjeravajući životne staze.

Razlog što se mladi, pa i oni u zrelim godinama, tako lako zavedu na staze kušnje i grijeha jest što ne proučavaju Božju riječ i ne razmišljaju o njezinim istinama kako bi trebalo. Nedostatak čvrste, nepokolebljive volje, koji se odražava u karakteru, nastaje zbog zanemarivanja svetih uputa Božje riječi. Oni se dostatno ne trude usmjeriti svoj um na ono što će ih nadahnuti čistim, svetim mislima i odvratiti od onoga što je nečisto i neistinito. Malo je takvih koji se opredjeljuju za ono bolje, koji dolaze pred Kristove noge, kao što je učinila Marija, da prime pouke od božanskog Učitelja. Malo je takvih koji Njegove riječi slažu u srce i provode ih u svojem životu.

Kad prihvatimo biblijske istine, one oplemenjuju um i dušu. Kad bi mladi i stari cijenili Božju riječ onako kako treba, odlikovali bi se unutarnjim poštenjem i snagom načela, i to bi ih osposobilo da se odupru kušnji.

Poučavajmo i pišimo o dragocjenim predmetima iz Svetoga pisma. Posvetimo snagu misli, svoje dobre sklonosti proučavanju dubokih istina Božje riječi; marljivo zapošljavajmo svoje umne snage u tom smjeru. Ne proučavajte filozofiju ljudskih pretpostavki, već nauk Onoga koji je istina. Nema literature koja bi se po vrijednosti mogla usporediti s najstarijom Knjigom.

Tjelesni um ne nalazi zadovoljstvo u razmišljanju o Božjoj riječi; ali umu koji je obnovljen Duhom Svetim, sa svetih stranica svijetli božanska ljepota i nebeska svjetlost. Ono što je za tjelesni um neplodna pustinja, postaje za duhovni um zemlja puna izvora života.

Spoznaja o Bogu iz objave Njegove Riječi znanje je koje trebamo pružiti svojoj djeci. Već od najranije “zore”, od najranijih početaka razumijevanja, ona se trebaju dobro upoznati s imenom Isus i sa životom Isusa Krista. Neka ih njihova prva lekcija nauči da je Bog njihov Otac. (Služba liječenja, str. 291,292)