Uzor

8. 11. 2023.

“Pa da Bog zbilja ne obrani svoje izabranike koji dan i noć vapiju prema njemu?” (Luka 18,7)

“Tako je potisnuto pravo, i pravda mora stajati daleko. Jer na trgu posrnu istina, i poštenju više nema pristupa. Vjernosti je ponestalo, a tko izbjegava zlo, bude opljačkan.” (Izaija 59,14. 15) Ovo se ispunilo u Kristovom životu na Zemlji. On je bio vjeran Božjim zapovijedima, odbacivao je ljudske običaje i zahtjeve koji su postavljani umjesto njih. Upravo zbog toga je bio omrznut i proganjan. Ova povijest se ponavlja. Zakoni i ljudske predaje uzdižu se iznad Božjeg zakona, a oni koji su vjerni Božjim zapovijedima trpe poniženje i progonstvo. Zbog svoje vjernosti Bogu, Krist je bio optužen da krši subotu i huli na Boga. Njegovi protivnici tvrdili su da je opsjednut demonima, govorili su da je Belzebul. Na sličan način i Njegove sljedbenike optužuju i pogrešno prikazuju. Sotona se nada da će ih tako navesti na grijeh i sramotu baciti na Boga.

Opisujući suca u ovoj usporedbi, suca koji se nije bojao Boga niti sramio ljudi, Krist je prikazao vrstu suđenja koje je tada obavljano i s kojim će se uskoro i sam sresti prilikom svog suđenja. On je želio da Njegov narod u sva vremena shvati kako se malo može osloniti na zemaljske upravitelje i suce u trenutku nevolje. Božji izabranici često moraju stati pred ljude na službenim položajima koji Božju riječ nisu učinili svojim vodičem i savjetnikom, i koji slijede svoje neposvećene, neukroćene nagone.

Govoreći o nepravednom sucu, Krist nam je pokazao što moramo činiti. “Pa da Bog zbilja ne obrani svoje izabranike koji dan i noć vapiju prema njemu?” Krist, naš Uzor, nije ništa učinio da se obrani ili oslobodi. On je svoj slučaj predao Bogu u ruke. Ni Njegovi sljedbenici ne smiju optuživati ili osuđivati, niti pribjegavati sili da bi sebe izbavili.

Kada se pojave naizgled neobjašnjive nevolje, ne smijemo im dopustiti da poremete naš mir. Ma kako se nepravedno prema nama postupalo, ne smijemo se žestiti. Gajeći duh osvete, samo ćemo sebi naštetiti. Potkopat ćemo svoje povjerenje u Boga i ožalostiti Duha Svetoga. Uz nas se nalazi svjedok, nebeski vjesnik, koji će umjesto nas podignuti zastavu nasuprot našim neprijateljima. On će nas zaštititi svijetlim zrakama Sunca Pravednosti kroz koje Sotona ne može prodrijeti. On ne može probiti taj štit svete svjetlosti. (Isusove usporedbe, str. 111,112)

Za razmišljanje: Ako se ne osvetim kada mi netko učini nešto nažao, kako će me Bog obraniti?